Erişilebilirlik

2015'te Teknolojide Hangi Gelişmeler Oldu?


2015'te Teknolojide Hangi Gelişmeler Oldu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

2015 yılında teknoloji alanındaki en büyük gelişmeler robot yapımı, otomasyon, taşınabilir elektronik cihazlarla sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasında görüldü.

2015’te bilgisayar yazılım ve donanımı, mekanik cihazlar, sensörler ve yapay us konularında elde edilen gelişmeler, dünyayı robotların hakim olacağı geleceğe bir adım daha yaklaştırdı.

Elektrikli otomobiller 2015’te çok popülerdi. Birçok yeni model tanıtıldı. Bazı firmalar hidrojenle çalışan araç üretimine ön ayak oldu. Honda CEO'su Tahakiro Haçigo, bu konuda, ”Hidrojenle üreten, hidrojen kullanan bir toplum inşa etmek istiyoruz” diye konuştu.

Kendi kendine giden araçlar bu yıl günlük kullanıma daha da yaklaştı. Bir kamyonun kalabalık bir otoyolda kendi kendine gidebildiğine tanık olduk.

Üç boyutlu yazıcılarsa pastadan otomobile kadar her şeyin daha ucuza imal edildiği bir alternatif oldu. Uzmanlar üç boyutlu yazıcıların küresel konut sıkıntısına da çözüm getireceği görüşünde.

Winsun Mühendislik'in CEO'su Ma Yihe, ”Hammadde olarak inşaat atıklarını, maden artıklarını ve katı atıkları kullanıyoruz. Bunları sınıflandırıyor ve özel yazıcı mürekkebine dönüştürüyoruz” dedi.

İnsansı resepsiyon görevlilerinden robot barmenler ve felçlilerin yürümesini sağlayan robotlar, bu yıl büyük ilerleme kaydetti. Zihinle kontrol edilen protezlerse kol ya da bacağı olmayanlar için büyük umut kaynağı.

Cerrah Thorvaldur Ingvarsson geliştirilen protezlerin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: ”Kaslara alıcılar yerleştiriyoruz. Kaslar sinyalleri topluyor. Bu sinyaller proteze doğru ilerliyor ve protez, beyninizin istediği şekilde tepki veriyor.”

2015’te insansız hava araçları da büyük ilgi gördü. Deniz biyolojisinde, Afrika’da vahşi hayvan kaçakçılarını yakalamada, çiftçilerin ekinlerini gözlemlemesinde, hatta büyük uçakların hasar tespitinde hep bu araçlardan yardım alındı.

Öte yandan yazılımcılar akıllı telefonlar için yeni uygulamalar yazmaya devam etti. Columbia Üniversitesi'nden Sam Sia, bu yeni uygulamalardan birini örnek verdi: ”Kan almak ve kan örneklerini laboratuara yollamak yerine parmağınızdan alacağınız kan örneğiyle aynı testleri yapabilir ve sonuçları 15 dakika içinde alabilirsiniz.”

Sanal gerçeklikse video oyunları sektöründe çığır açtı. Özel gözlükler ve kulaklıklar yepyeni bir dünyanın kapılarını araladı.

Yazılım devi Microsoft ise 2015’te en popüler işletim sistemi Windows’un en yeni sürümüyle, Windows 10’la karşımıza çıktı. Ürün ilk kez ücretsiz olarak piyasaya sürüldü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG