Erişilebilirlik

Teknoloji Çılgınlarının Beklediği Festival ‘SXSW’


Her yıl Texas eyaletinin Austin kentinde düzenlenen ‘South by Southwest’ kısa yazılımıyla ‘SXSW’ teknoloji festivali bugün başladı. Sanal gerçeklik ve yeni telefon uygulamalarının neler olacağı, festivale katılan herkesin merak ettiği konularken, tartışma konuları arasında “internet ortamında gizlilik” yer alıyor.

11 Mart günü başlayan festivalin teknoloji ağırlıklı İnteraktif bölümü beş gün boyunca devam edecek. Film ve Müzik bölümleriyle 20 Mart’ta kadar devam edecek. SXSW, Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi ya da Las Vegas’taki Tüketici Elektronik Fuar’ından daha ‘serbest’ olarak tanımlanıyor. 2007 yılında Twitter ve 2009 yılında Foursquare gibi bilinen ve yoğun bir şekilde kullanılan pek çok uygulama ve yeni teknoloji fikirleri bu festival sonrası kitlelere yayılmayı başardı.

Yeni teknoloji ürünlerinin kullanıcılar tarafından yorumlandığı bir platform olan ‘Product Hunt’ın kurucusu Ryan Hoover festivalin teknoloji alanında hangi yeni ürünlerin bir anda parlayacağını görmek için oldukça değişik bir yer olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz son bir kaç yılda festival giderek daha da büyüdü ve kurumsal bir hale geldi. Örneğin, festivalin bu seneki sponsorları arasında McDonald’s ve Samsung da bulunuyor. Festival yine de teknoloji sektörünü harekete geçiren ve yenilik yaratan seçkin bir kitle tarafından ilgi görüyor.

Hyperloop tekrar gündemde

Bu seneki oturumlardan biri de fütüristik ulaşım sistemi Hyperloop’a ayrılmış durumda. Saate 1200km hız yapabilen çelik tüp ulaşım sistemi, uçaklardan daha hızlı.

Amerikalılar 1200 Km Hızla Yolculuğa Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Türk müzik grubu yeniden festivalde

Festivalde bu sene ‘The Away Days’ isimli Türk müzik grubu yeniden sahne alacak. The Away Days, 2013 yılındaki festivalde ilk defa sahne almış ve festivale katılan ilk Türk grup olmuştu. Geçtiğimiz yıllarda ayrıca, Türkiye’deki yeni teknoloji platformları ve Gezi protestoları sırasında Twitter’ın yoğun kullanımı ilgili paneller düzenlenmiş, ayrıca maNga müzik grubu da festivalin müzik bölümünde yer almıştı.

The Away Days 16 Mart'ta SXSW Festivali'nde yeniden sahne alacak
The Away Days 16 Mart'ta SXSW Festivali'nde yeniden sahne alacak

Festivalde ayrıca, Twitter’ın kurucularından Biz Stone internette gelişen arama teknolojileri hakkında konuşacakken, ‘The Jinx’ filminin yönetmeni Andrew Jarecki ve Yıldız Savaşları’nın son serisinin yönetmeni J.J. Abrams, Jarecki’nin geliştirdiği video yaratma ve paylaşma uygulaması ‘KnowMe’yi tanıtacak.

Barack Obama ana konuşmacı

Başkan Barack Obama’da festivalde ana konuşmacı olarak yer alıyor. Obama’nın, kendisinin ve yönetiminin, teknolojiyi kullanarak Amerikalılar’ın hayatlarını nasıl daha iyi hale getirdiklerinden bahsetmesi bekleniyor. Beyaz Saray geçtiğimiz gün teknoloji sayesinde öğrencilerin yardım başvuru yapmasından, göçmenlik başvurularına kadar her şeyin daha da kolaylaştığı üzerine bir basın bildirisi yayınladı.

Başkan Obama’nın ayrıca otomatik şekilde yapılan telefon aramalarını engelleyen ve hükümetin de teşvik sağladığı bir üründen bahsetmesi de bekleniyor. Bir başka tahmin edilen konuşma konusu da düşük gelirli aileler için özel bir şirket ile geliştirilen “bebek bezi bankası” projesi.

'Festival büyüdü'

Bessemer risk yatırımcıları grubundan Ethan Kurzweil, SXSW festivaline son 8 yıldır katılıyor. Kurzwiel, festivalin İnteraktif bölümünün artık küçük ama tesiri büyük bir festival olmaktan çıktığını ama yine de herkesin festivalde en yeni teknoloji fikirlerini tartıştığını belirtti.

SXSW İnteraktif, film, müzik, bilgisayar oyunlarını da kapsayan festivalin bir bölümünü oluşturuyor. İnteraktif bölümünün konferansları geçtiğimiz sene 80’den fazla ülkeden 30 binin üzerinde katılımcı çekmişti. Festivale toplam katılım da 80 bin kişi civarındaydı.

Tartışmalı konular festivalde

Festivalin organizatörleri, geçtiğimiz aylarda, internet üzerinde oynanan oyun platformlarında yaşanan taciz konuları üzerindeki iki paneli iptal ettikten sonra yoğun bir eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Bunun üzerine festivalde bir günlük ‘İnternette Taciz Zirvesi’ düzenlenmesine karar verildi.

Festival sırasında tartışılacak bir başka konu da Apple ve FBI arasındaki yazılım gerginliği. Tartışma, Amerikan hükümetinin San Bernardino saldırganlarının Apple’ın ürettiği iPhone telefonlarına erişmek istemesinden kaynaklanıyor ve teknoloji dünyası bunu ileride hükümetin rahatça kişisel bilgilere girebileceği endişesiyle eleştiriyor. Festivalde bu konu üzerine yapılacak panelde, kişilerin gizlilik ve güvenliğine zarar vermeden, devlet ve teknoloji şirketleri arasında nasıl daha iyi bir ilişki kurulabilir tartışılacak.

Sanal gerçeklik büyük ilgi çekiyor

Festivalde en ilgi görecek alanın, sanal gerçeklik olması bekleniyor. Oculus Rift, HTC Vive, Sony Playstation VR gibi ürünlerin bu sene satışa sunulacak oluşu da bu ilgiyi arttırıyor. Festivalde yer alacak panellerden bazıları da katılımcılara sanal gerçekliği tecrübe etmesine dayanıyor. Samsung da sanal gerçeklik sağlayan Gear VR gözlüklerine eşlik edecek, hareket eden sanal gerçeklik koltuklarını tanıtacak.

Samsung'un Gear VR gözlüğü Mobil Dünya Kongresi'nde büyük ilgi görmüştü
Samsung'un Gear VR gözlüğü Mobil Dünya Kongresi'nde büyük ilgi görmüştü

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG