Erişilebilirlik

Tayland Uygurlar'ı Serbest Bırakmadı


Tayland’da bir mahkeme Uygur oldukları bildirilen 17 kişilik bir ailenin vatandaşlıkları kanıtlanıncaya kadar tutukluluklarının sürmesi gerektiğine karar verdi. Dava Türkiye ve Çin’i karşı karşıya getirdi. Tayland ise iki ülkeyi de kızdırmaktan çekindiği için davayı karara bağlamadı

Tayland’da bir mahkeme Uygur oldukları bildirilen 17 kişilik bir ailenin vatandaşlıkları kanıtlanıncaya kadar tutukluluklarının sürmesi gerektiğine karar verdi.

Dava Türkiye ve Çin’i karşı karşıya getirdi. Tayland ise iki ülkeyi de kızdırmaktan çekindiği için davayı karara bağlamadı.

Mahkeme, ailenin Tayland yasalarına göre süresiz tutukluluğun yasal olmadığı iddiasını reddetti, Çin ve Türkiye bu kişilerle ilgili kimlik bilgileri sununcaya kadar tutukluluk durumunun devamına karar verdi.

Ailenin avukatı Worasit Piriyawiboon, 17 kişinin Türkiye’de akrabaları ve bir evi olduğunu, kimliklerinin açıkça ortaya konduğunu söyledi. Avukat ayrıca ailenin Türk İçişleri Bakanlığı’ndan pasaport aldıklarını ve bunun da onları Türk vatandaşı yaptığını belirtti.

Ancak Çin, mültecilerin Doğu Türkistan’dan geldiğini ve ülkelerine geri gönderilmeleri gerektiğini iddia ediyor.

Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sek Wannamethee, hükümetin mahkemenin kararına saygı duyacağını söyledi. Sözcü, bu kişilerin vatandaşlıkları açıklığa kavuşuncaya kadar Tayland’da kalacaklarını belirtti.

Teklimenkan ailesinin 15 üyesi Tayland’a Kamboçya üzerinden yasadışı yollardan girdikleri suçlamasıyla bir yıl önce tutuklanmıştı. O günden bu yana ailede iki doğum gerçekleşti ve toplam sayıları 17’ye çıktı.

Avukat, ailenin ıslahevinde tutuldukları sürece barınma, yiyecek, su ve sağlık masraflarını kendilerinin karşılamak zorunda kaldığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Asya bölgesi yardımcı direktörü Phil Robertson, Tayland mahkemesinin aileyi serbest bırakmama yönünde verdiği kararı “çok endişe verici,” olarak nitelendirdi.

Ailenin küçük çocuklarının kalabalık ve hijyenik olmayan bir ortamda yaşamaya mahkum edildiğini söyleyen Robertson, bu kişilerin Türk vatandaşlığının Taylandlı yetkilileri ikna etmediğini belirtti.

Ailenin durumuna benzer durumda olan 300 kişi daha olduğunu da ekleyen Robertson, bu kişilerin de Türk vatandaşı olduklarını söylediklerini ve Türk yetkilileri tarafından gerekli araştırmadan geçirildiklerini söyledi. Robertson, Türkiye’nin bu kişilerin serbest bırakılmasını istediğinin altını çizdi.

Pekin hükümetinin baskıları nedeniyle Kamboçya, Malezya, Pakistan ve Tayland, Çin’den kaçan Uygurlar’ı geri yolluyor.

Doğu Türkistan’da 10 milyon kadar Uygur’un yaşadığı düşünülüyor. Türkçe konuşan azınlık Çin yönetimini reddediyor ve Çin’i Uygur kültürü ve dinini bastırmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG