Erişilebilirlik

Tayland'daki Saldırı Zanlısında Türk Pasaportu


Zanlının yakalandığı bina
Zanlının yakalandığı bina

Tayland’da polis, 17 Ağustos’ta bir tapınakta düzenlenen ve 20 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla bağlantılı bir kişiyi gözaltına aldı.

Emniyet ve ordu yetkililerine göre çok sayıda Türk pasaportuyla ele geçirilen zanlı patlayıcı madde bulundurmaktan suçlanıyor. Ordunun gözetiminde bulunan zanlıyla birlikte bomba yapımında kullanılan çelik bilyeler, fünye ve borular da ele geçirildi.

Başkent Bangkok’taki Erawan Tapınağı’na düzenlenen bombalı saldırıda Tayland, Çin, Malezya ve Singapur vatandaşı 20 kişi ölmüştü. Olayda yüzü aşkın turist de yaralandı.

Eylem Tayland’da bu kadar çok kişinin aynı anda öldüğü ve yaralandığı en büyük saldırı oldu. Olaydan bir gün sonra tapınaktan 5 kilometre ötede, Çao Praya nehrinde Sathorn iskelesi yakınında bir patlama daha oldu. Bu olayda kimse yaralanmadı.

Yetkililer, 17 Ağustos’ta tapınağa düzenlenen bombalı saldırıyla aynı saatlerde bir başka kişinin Kral Taksin Köprüsü’nden bir bombayı nehre bıraktığını tahmin ediyor.

Askeri yönetim yetkilileri, gözaltındaki kişinin 28 yaşında olduğunu bildirdi.

Tayland Emniyet Müdürü, milliyetini açıklamamakla birlikte çok sayıda Türk pasaportuyla birlikte ele geçirilen zanlının karıştığına inandıkları eylemin “uluslararası terör eylemi olmadığını” bildirdi.

Emniyet Müdürü Somyat Pumpanmuang’a göre zanlı bombalı saldırıyı “arkadaşlarının intikamını almak” için düzenledi, ama bu sonuca nasıl ulaştıkları konusunda ayrıntı vermedi.

Yerel medya, zanlının Türk Büyükelçiliği’nden yetkililerin de aralarında bulunduğu kişilerce sorguya alındığını bildirdi.

Yetkililer olayla bağlantısı bulunan on kadar kişinin daha arandığını, ancak çoğunun ülke dışına çıktığına inanıldığını bildirdi.

Bombalı saldırının zanlısı sokaktaki güvenlik kameralarından teşhis edilmişti. Kameralar bombalı saldırıdan hemen önce sarı tişörtlü zanlıyı elindeki çantayı bırakmış halde olay meydanından ayrılırken görüntüledi.

Yetkililer, olayın terör eylemi olduğu ve Çinli turistlerin hedef alındığı yönündeki iddiaları defalarca reddetti.

Son dönemde saldırganların Uygur olabileceği yönünde söylentiler yayılmıştı. Bir süre önce Tayland’da askeri yönetimin 100 kadar Uygur sığınmacıyı Çin’e iade etmesi, uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerinin tepkilerine yol açtı.

Tayland’ın İstanbul’daki fahri başkonsolosluğu da öfkeli protestocuların saldırısına uğramış ve konsolosluk merkezi yağmalanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG