Erişilebilirlik

Tampa’daki Cumhuriyetçi Tek Türk Delege Ersal Özdemir


Tampa’daki Cumhuriyetçi Tek Türk Delege Ersal Özdemir, sağda, ve Amerika'nın Sesi muhabiri Alparslan Esmer
Tampa’daki Cumhuriyetçi Tek Türk Delege Ersal Özdemir, sağda, ve Amerika'nın Sesi muhabiri Alparslan Esmer
Mitt Romney'in resmen Cumhuriyetçi Parti başkan adayı ilan edildiği Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'na katılan ve oy kullanan 2000'i aşkın delege arasında bir de Amerikalı Türk bulunuyor. Indiana eyaletinde yaşayan başarılı işadamı Ersal Özdemir 1998 yılından beri partide üst düzey görevler üstleniyor ve adaylara bağış toplantıları düzenliyor. Özdemir Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’na katılan tek Türk delege.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, 1998 yılından beri finans, gençlik kolu başkanlığı gibi parti içinde birçok görev aldığını belirten Özdemir, 2008 yılında aldığı davet üzerine delege olduğunu söyledi.

"ABD çapında birçok delege var, onlardan biri olmak güzel birşey" diyen Özdemir, tek Türk delege olmanın parti üyeleri arasında Türkler’e karşı farkındalık yarattığını belirterek, "Çünkü ortalıkta olmadığınızda kimse fark etmiyor. Kaç tane Türk var diye soruyorlar, başka Türk görmedik gibisinden sözler işitiyorum. Bir Türk delege olarak aralarına girmek, Türkler'in de yavaş yavaş Amerikan siyasetinde aktif olmaya başladığı şeklinde farkındalık uyandırıyor. Bir Türk Amerikalı işadamı olarak partiyi desteklemem onların hoşuna gidiyor. Bu, Türkler için olumlu bir şey" diye konuştu.

Özdemir Amerika’nın Sesi’nden Alparslan Esmer’in canlı yayın konuğu oldu. Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’ndan Washington stüdyolarına yapılan ve TGRT Haber’de aynı anda yayınlanan programı izlemek için:

Tampa’daki Cumhuriyetçi Tek Türk Delege Ersal Özdemir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00


Siyasete girmek isteyen Türkler için öneriler

Anadolu Ajansı muhabirinin, "Siyasette aktif olmak isteyen Amerikalı tavsiyeleriniz nelerdir?" sorusu üzerine Özdemir, şu önerilerde bulundu:

"Delege olmak tabii güzel bir şey ama delege olmak şart değil, en basitinden önemli kampanyalarda gönüllü çalışan olabilirler, böylece Türklerin aktif olduğu görülür. En yerelden en federal düzeye, Kent Konseyi, Belediye Başkanlığı, Valilik, Kongre veya Başkanlık seçimleri kampanyalarında herhangi bir şekilde aktif olmak çok yararlı olur. Eğer hoşlarına giderse, gönüllü olmanın ötesine geçerek, politikanın içine biraz daha girip, seçilen adaylar için çalışabilirler, böylece ofislerine girmiş oluruz. Ondan sonra isterlerse politikaya değişik şekillerde atılabilirler. Aday olabilirler, öyle bir durumda biz onlara her türlü desteği veririz. Yapacak çok şey var açıkçası. Herkes bir noktadan başlayabilir.”

Özdemir, parti içinde nasıl karşılandığı konusundaki bir soruyu da şöyle yanıtladı: "Tabii ilk başlarda kendinizi kabul ettirmeniz gerekiyor, hemen kapılarını açmıyorlar. Parti çalışmalarına ne kadar katkı sağlarsanız, ne kadar çaba ortaya koyarsanız, adaylara ve partiye ne kadar yardımcı olursanız ve çok çalışırsanız, yıllar içinde size kapılar açılmaya başlıyor."

"Türkiye'yi önemli bir müttefik ve dost olarak görüyor"

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney'in Türkiye'ye bakışı ve seçimleri kazanıp ABD Başkanı olması halinde bunun Türk-Amerikan ilişkilerine açısından ne anlama geleceği yolundaki bir soru üzerine de Ersal Özdemir, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafya gereği, özellikle Arap Baharı çerçevesindeki gelişmelerden nedeniyle ABD için her zaman önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Özdemir, Romney'in İsrail'i Obama'ya oranla daha fazla desteklediği ve açıklamalarında da bu duruşunu Obama'ya göre daha vurgulu şekilde ortaya koyduğunu kaydederek, "Yani Mavi Marmara gibi bir olay daha meydana gelirse ve Türkiye ya da İsrail'den birini seçmek durumunda kalırlarsa, büyük ihtimalle İsrail'i seçerler. Ancak hiçbir ABD Başkanı Türkiye'yi görmezden gelemez. ABD'nin bölgedeki çıkarlarıyla çelişmediği müddetçe Türkiye ile iyi ilişkiler devam edecektir" diye konuştu.

Özdemir, geçen ay Indianapolis'i ziyareti sırasında Mitt Romney'le yemek yeme fırsatı bulduğunu, Romney'in Türkiye'yi önemli bir müttefik ve dost olarak gördüğünü ve desteklediğini belirterek, "Benim genel izlenimim, Romney ABD Başkanı olursa önemli bir müttefik olarak Türkiye'ye bakışı olumlu olacaktır" dedi.
XS
SM
MD
LG