Erişilebilirlik

Çipras'ın Partisi Bölündü


Yunanistan’da Avrupa Merkez Bankası’nın 95 milyar dolarlık yardım paketinin onaylanmasını engelleyemeyen iktidardaki Syriza Partisi’nin aşırı sol görüşlü üyeleri partiden ayrılma kararı aldı. 25 milletvekili bugün bir açıklama yaparak Halkın Birliği Partisi adı altında yeni bir oluşuma gittiklerini duyurdu. Yeni parti, 300 sandalyeli mecliste en büyük üçüncü parti konumunda olacak.

25 milletvekili, Aleksis Çipras’ın yeni kemer sıkma önlemleri alınmayacağı yönündeki seçim vaadinden vazgeçerek, AB’den yardım alabilmek için birliğin ek önlemlerine boyun eğmesine büyük tepki göstermişti.

Başbakan Aleksis Çipras, dün, istifa ederek Eylül’de erken seçime gidilmesi için çağrıda bulundu. Çipras, istifasını açıklarken, sözünü tutmak için elinden gelen çabayı gösterdiğini ve Yunanistan için yapılabilecek en iyi anlaşmayı yaptığını söyledi.

Yunanistan, alacaklılarıyla aylar süren görüşmeler sonrasında Avrupa Merkez Bankası, AB ve IMF ile yeni yardım paketi karşılığında yeniden vergileri yükseltmeyi ve emeklilik maaşlarını azaltmayı kabul etmişti.

Yunanistan, son paketle birlikte son beş yıl içinde üçüncü kez dış yardım almak zorunda kaldı.

Yedi aydır başbakanlık görevini yürüten Çipras istifasını televizyonda açıklarken Çipras, “Yaptıklarımı Yunan halkının önüne sunmak ve onlara bir kez daha karar verme olanağı sağlamak istiyorum” diye konuştu.

Çipras’ın Yunan halkının partisine parlamentoda daha fazla sandalye verip-vermeyeceğini test ettiği söyleniyor. Ancak partinin bölünmesi Çipras’ın hedefine ulaşmasını zorlaştırabilir.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG