Erişilebilirlik

Suruç’ta Patlama: 28 Ölü 100 Yaralı


Suruç’ta Patlama: 28 Ölü 100 Yaralı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Suruç’ta belediyeye ait kültür merkezi bahçesinde Kobani’nin yeniden inşası amacıyla toplanan gençleri hedef aldığı düşünülen bombalı saldırıda en az 28 kişinin öldüğü, 100 kişinin de yaralandığı bildiriliyor

Suruç’ta belediyeye ait kültür merkezi bahçesinde Kobani’nin yeniden inşası amacıyla toplanan gençleri hedef aldığı düşünülen bombalı saldırıda en az 28 kişinin öldüğü, 100 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Suruç’ta HDP’li belediye ait kültür merkezi, Suriye’de Kobani’nin IŞİD’e karşı savaşında hem Türkiye’ye geçiş yapmış sığınmacılara destek verilmesi hem de sınır ötesine yardımların ulaştırılması için lojistik amaçlı kullanılıyordu. Amara Kültür Merkezi’nde ikinci katta Türkiye’nin dört bir yanından bağışlanan ilaçlar eczane olarak düzenlenmiş bölümde ücretsiz dağıtılıyor ve gönüllü doktorlarca da sağlık hizmeti veriliyordu. Suruç Kaymakamlığı’na yaklaşık 250 metre mesafedeki kültür merkezi, aynı zamanda sığınmacılara öğle ve akşam yemeği dağıtımı yapılan yer olması itibariyle de günün her saati insan trafiği yoğun bir yerdi.

IŞİD şüphesi

Bugün ise Türkiye’nin farklı illerinden 300 kişilik gençlik grubu için de buluşma adresi Suruç’taki bu merkez idi. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu çatısı altında örgütlü üniversiteli gençler, bu yılki yaz kampı faaliyeti çerçevesinde Kobani’nin yeniden inşasına destek olma kararı almıştı ve Suruç Kaymakamlığı’nın da bilgisi dahilinde sınırı geçerek Suruç’un karşı tarafındaki Kürt yerleşim bölgesine insan gücü desteği vereceklerdi. Ancak grup basın açıklaması yaptığı dakikalarda, 12.30 civarında şiddetli bir patlama yaşandığı bildirildi. Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan açıklamada patlamada en az 28 kişinin öldüğü bildirildi. Çok sayıda ciddi yaralanma vakasının olduğu saldırıda intihar bombacısı kullanıldığı iddia edilirken, saldırıyı IŞİD’in gerçekleştirdiği düşünülüyor.

Suruç Devlet Hastanesi’nden görevli ve KESK’E bağlı SES Şanlıurfa Şubesi Eş Başkanı Reşat Doğan, Amerika’nın Sesi’ne, ilçe hastanesine hayatını kaybetmiş 6 kişinin getirildiğini ve olay yerinde ise 25 kişinin hayatını kaybetmiş olduğunu ifade etti. Doğan, yaralılar arasında yanık vakalarına rastlandığını bu nedenle, parça tesirli bomba olabileceğini düşündüklerini kaydetti.

HDP Parti Meclisi üyesi Orhan Çelebi, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, planlı bir saldırı gerçekleştiğini savunurken, sosyal medyada tartışma yaratan polis tarafından halka biber gazıyla müdahale yapıldığı iddiasını da gündeme getirdi. Türkiye’nin sınırlarını koruyamadığını vurgulayan Çelebi, Diyarbakır’daki HDP mitingine yönelik saldırı gibi bu saldırıya da göz yumulduğunu öne sürdü. Ölen sayısında ağır yaralılar nedeniyle hızlı artış yaşanmasından endişe duyduklarını belirten Çelebi, dün Suruç’ta halkın Rojava Devrimi’nin 3’ncü yıldönümünü kutladığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı: Failler yargı önüne çıkarılacaktır

Suruç’taki patlama ardından saat 13.48’te İçişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

"Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır. Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır."

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada ise, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Açıklamada, "Sayın Başbakanımız Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı vermiştir" denildi.

Partiler acilen temsilci gönderdi

HDP’den çok sayıda milletvekili olay yerine hareket etti. CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba ile Sezgin Tanrıkulu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Suruç’a gitti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG