Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilerden Sosyal Medyaya Büyük İlgi


Suriyeli Mültecilerden Sosyal Medyaya Büyük İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Ürdün’deki Zatari mülteci kampı yayılarak bir kente dönüşmüş durumda. Kamp, Suriyeli mültecilerin kaldığı kamplar arasında gelişmeleri tweet atarak bildirmesi açısından tek örnek. Amaç, Suriye’deki savaş koşulları ağırlaşır ve insani kriz derinleşirken hayırseverlerin dikkatlerinin duruma odaklanmasını sağlamak. Kampta aileler sosyal medyanın maddi bir destek olmadığını, ancak cep telefonu uygulamalarının fiziksel olarak uzakta olan ailelerle dayanışma olanağı sunduğunu söylüyor.

Muhammed El Rifai Zatari’de pazarda cep telefonu satıyor. Ürdün’ün Suriye sınırına yakın kampta 80 binden fazla sığınmacı kalıyor.

Savaş nedeniyle parçalanan aileler için bilgi ve iletişim olanağı neredeyse yiyecek ve kalacak yer bulmak kadar önemli.

El Rifai olaylardan haberdar olmak için Facebook’u ve Suriye’deki ailesinden haber almak için de WhatsApp’ı kullanıyor: “Bir yerden başka bir yere gidiyorlar. Çatışma başlayınca tekrar toplanıp yeniden yer değiştiriyorlar.”

Kampta çoğu mültecinin diz üstü bilgisayarı olmadığını söyleyen Rifai, parası olanların akıllı telefon aldığını belirtiyor.

Zatari’da birçok kişi haber almak için ilk olarak kampın Facebook sayfasını kullanıyor. Sayfa hem kampta olan bitenle ilgili haber veriyor, hem de Suriye’deki mahalleleriyle ilgili bilgi sunuyor.

El Rifai, “Zatari kamp sayfası iyi kaynaklara dayanıyor ve kampın yarısı sayfayı izliyor. Kampta haber sağlayan birkaç kişi daha var ama onların haberlerine aynı derecede güvenilmiyor” diyor.

Yardım çalışanları sosyal medyayı aynı zamanda bağış toplamak için kullanıyor. 4 yıldır süren savaştan sonra bu gittikçe zorlaşıyor.

Zatari Twitter hesabına sahip ilk mülteci kampı. Hesaptan kamp içinden haberler duyuruluyor. Nasrettin Tuabia kampın Birleşmiş Milletler mülteciler sorumlusu: “Twitter farkındalık yaratmak açısından çok kullanışlı. Çok daha fazla sayıda ve çok farklı özgeçmişe sahip kişilere ulaşabiliyoruz. Onlar da bizimle etkileşime geçiyor. Bizden Zatari’de durumun ne olduğunu öğrenmek istiyorlar. Kampta yaşayanlar ne durumda diye soruyorlar.”

Savaşın başlamasından bu yana Suriye halkının yarısına yakını evlerini terk etti ve yüzbinlercesi öldürüldü.

Buradaki gençler, aileleri ve arkadaşlarıyla iletişime geçmek için sürekli yeni uygulamalar arıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG