Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecileri Zor Bir Kış Bekliyor


Uluslararası Af Örgütü, dünya kamuoyunun Suriyeli mültecilere karşı ilgisizliğinin daha önce görülmemiş boyutta bir insani krize yol açtığı, birçoklarının sefalet içinde yaşadığı ve Türkiye’dekilerin durumunun da kötüleştiği uyarısında bulundu

Uluslararası Af Örgütü, Perşembe günü yayınladığı raporda sınırda güvenlik güçleri ve mülteciler arasında sorunlar yaşandığını ve binlerce kişinin sefalet içinde yaşadığını bildirdi.

Türkiye’de Suriyeli mülteci sayısı 1,5 milyonu buldu. Bu rakam 2011 yılından buyana Suriye’den kaçanların yarısının Türkiye’de olduğu anlamına geliyor.

Türkiye bugüne kadar mülteciler için 4 milyar dolar harcadığını söylüyor. Uluslararası Af Örgütü bir yandan Türkiye’yi mültecilere kucak açtığı için kutlarken diğer yandan da mültecilerin karşı karşıya olduğu insani krize dikkat çekiyor.

Kurumun uzmanlarından Anna Shea, sorunlardan birinin iki ülke arasında yeterli sayıda resmi geçiş noktası olmaması olduğunu söylüyor. 900 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırında tam kapasiteli yalnızca iki geçiş noktası olduğunu söyleyen Shea, bu nedenle mültecilerin tehlikeli topraklardan geçmek zorunda kaldığını ve en zor durumda olanların büyük olasılıkla Suriye’yi terk etmeyi başaramadığını belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü, mültecilerin pasaportları olmaması durumunda bu sınır noktalarından geri çevrildiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle çok sayıda Suriyeli resmi olmayan noktalardan giriş yapmak zorunda kalıyor.

Shea, resmi olmayan geçiş noktalarına varanların kaçakçılara başvurduğunu ve kendilerine gelen raporlara göre sıklıkla sınır güvenliğini sağlayan Türk güçlerinin kötü davranışlarına maruz kaldıklarını belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü Aralık 2013- Ağustos 2014 arasında resmi olmayan geçiş noktalarında en az 17 kişinin öldürüldüğü, çok sayıda Suriyeli’nin de dövülerek Suriye’ye geri püskürtüldüğünü bildiriyor.

Asya-Afrika Çalışmaları Okulu’ndan (SOAS) ekonomik kalkınma uzmanı Ana Oprisan, Türkiye’ye girmeyi başaranlar için de hayatın kolay olmadığını söylüyor. Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin 220 bini tam destekli kamplarda kalırken, geri alan 1,3 milyon kişi kendi başının çaresine bakmak durumunda. Bölgeyi ziyaret eden Oprisan, bina çatılarına kurdukları çadırlarda kalan aileler ve dondurucu havada çıplak ayakla dolaşan çocuklar gördüğünü söylüyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde kar yağmaya başladığını ve durumun çadırda yaşama uygun olmadığını söyleyen Oprisan, tek sorunun da bu olmadığına dikkati çekiyor. Birçok kişi yiyecek sıkıntısı çekiyor ve çalışamıyor.

Türkiye, resmi kamplarda kalmayanların yüzde 15’inin de yardım kuruluşlarından destek aldığını belirtiyor.

Shea, uluslararası kamuoyunun Suriye mülteci krizine verdiği tepkiyi “utanç verici” olarak tanımlıyor ve sağlanan fonların şaşırtıcı derecede az olduğunu vurguluyor.

Birleşmiş Milletler, 2014 yılında Türkiye’ye 500 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Uluslararası Af Örgütü, uluslararası donör ülkelerin 2014 yılı Ekim ayına kadar bu tutarın yalnızca yüzde 28’ini sağladığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG