Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteci Tartışmasında Tansiyon Yükseldi


Paris’te, 129 kişinin öldüğü terör saldırılarından sonra Cumhuriyetçi valiler ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylarının, Suriyeli mültecileri Amerika’da terör tehlikesi yaratabilecekleri iddiasıyla istemediklerini açıklamasının ardından, Amerika'da Suriyeli mültecileri istemeyen eyalet sayısı da 31’e yükseldi. Suriyeli mülteciler konusunda ortaya çıkan farklı görüşler ülke genelinde tartışılırken, iki komşu eyalet New York ve New Jersey’de ise tartışmanın tansiyonunu yükselten açıklamalar yapıldı.

Suriyeli mülteciler, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio (sağda) ile New Jersey Valisi Chris Christie'nin arasına girdi.
Suriyeli mülteciler, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio (sağda) ile New Jersey Valisi Chris Christie'nin arasına girdi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, New Jersey Valisi Chris Christie’ye, Suriyeli mülteciler konusunda Başkan Barack Obama’ya yazdığı mektup nedeniyle çok sert tepki verdi. Başkan de Blasio, Vali Christie’ye, “Yaptığın, bu ülke adına utanç verici,’’ dedi, Vali Christie’yi, duygusuz ve kalpsiz olmakla suçladı.

Birleşmiş Milletler de tartışmalara katıldı. BM Sözcüsü tüm dünyanın mültecilere sahip çıkma sorumluluğu olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin konuyla ilgili yazılı açıklamasında, trajik bir durumda olan mültecilerin, bu tür tartışmalara konu olmasının yabancı düşmanlığını da körükleyeceği endişesi taşıdıkları ifade edildi.

New Jersey Valisi Chris Christie, Obama'ya yazdığı mektupta Suriyeli mültecileri eyalet içinde istemediklerini açıkça dile getirdi.
New Jersey Valisi Chris Christie, Obama'ya yazdığı mektupta Suriyeli mültecileri eyalet içinde istemediklerini açıkça dile getirdi.

Obama’ya mültecileri istemiyoruz mektubu

2016 seçimlerinde Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında bulunan New Jersey Valisi Chris Christie, Başkan Obama’yahitaben yazdığı mektupta, New Jersey eyaletinin Suriyeli mültecileri kabul etmeyeceğini bildirmişti. Vali Christie mektubunda, Obama yönetiminin Suriyeli mültecilerin New Jersey eyaletine yerleşimi konusunda, eyalete bağlı resmi kurumları bilgilendirmediği ve gerekli koordinasyonu sağlamadığını, yönetimin ülkeye gelecek mültecileri araştıracak yeterli donanıma sahip olmadığını öne sürmüştü.

Bill De Blasio, New Jersey Valisi Christie'yi kalpsiz olmakla suçladı
Bill De Blasio, New Jersey Valisi Christie'yi kalpsiz olmakla suçladı

“Sırtımızı vahşetten kaçan insanlara dönemeyiz”

New Jersey Valisi Chris Christie’nin, Başkan Obama’ya Suriyeli mültecileri New Jersey eyaletine kabul etmeyeceklerini yazılı olarak bir mektupla bildirmesinin ardından, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Vali Christie için kalpsiz, duygusuz ve önyargılı ifadelerini kullanan zehir zemberek bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı, “Yaptığın, bu ülke adına utanç verici. Sınırlarımızı, zulümden ve terörden kaçan insanlara kapatamayız. New York, göçmenlerin kenti olmaktan gurur duyuyor. Sırtımızı savaştan, vahşetten kaçan mağdur insanlara dönemeyiz,’’ dedi.

Trump, ister Müslüman ister Hristiyan olsun tüm suriyeli mültecilerin ülkeye girişini yasaklayacağını söylüyor.
Trump, ister Müslüman ister Hristiyan olsun tüm suriyeli mültecilerin ülkeye girişini yasaklayacağını söylüyor.

Trump: “Suriyeli mültecilerin Amerika’ya girişini yasaklayacağım”

Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Ted Cruz ile Jeb Bush’un, Suriyeli mültecilerin arasından Müslüman Suriyeliler yerine Hristiyanların Amerika’ya alınması yönünde yaptığı açıklamaların ardından bir yorum da diğer başkan adayı Donald Trump’ dan geldi. Trump, New York ABC stüdyolarında çekimi yapılan ancak Cuma gecesi yayınlanacak, 20/20 programında Barbara Walters’ın sorularını yanıtladı. Trump, Suriyeli mültecilerin Hristiyan olup olmadığını ne derecede bilindiğinle alakalı olduğunu belirterek, hiç bir evraklarının olmadığını, Suriyeli mültecilerin Amerika’ya girişini, Müslüman veya Hristiyan olduğuna bakılmaksızın yasaklayacağı söyledi.

BM: ‘Mültecilere dini ayrımcılık yapılmamalı’

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephan Dujarric, bir gazetecinin ABD’de bir çok eyaletin Suriyeli mülteci kabul etmeyeceği yönünde aldığı kararlarla ilgili sorusunu, “Dünyanın Suriyeli mültecilere destek olma sorumluluğu var. Hiçbir mülteci, dini nedeniyle ayrımcılığa uğramamalı," diye yanıtladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise tartışmalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli mültecilerin canlarını kurtarmak için ülkelerini terk ettiği, bazı ülkelerin önceden verdiği taahhütlerden vazgeçmesinin mültecileri trajik olayın ikinci kez kurbanı haline getirdiği, mülteciler konusunda kullanılan ifadelerin yabancı düşmanlığını körükleyeceği belirtilerek tartışmalardan duyulan endişeler ifade edildi.

32 eyalette yaşayan Suriyeli mülteci sayısı

Dışişleri Bakanlığı mülteci işlem merkezi resmi kayıtlarına göre, 1 Ocak-15 Kasım 2015 tarihleri arasında, 32 ayrıeyalette 1824 kayıtlı Suriyeli mülteci yaşıyor. Suriyeli mültecilerin eyaletlere göre dağılımı ise şöyle: Arizona 153, California 218, Colorado 5, Connecticut 42, Florida 104, Georgia 57, Idaho 27, Illinois 131, Indiana 18, Kansas 8, Kentucky 99, Louisiana 14, Maryland 31, Massachusetts 62, Michigan 195, Minnesota 7, Missouri 29, Nevada 8, New Hampshire 3, New Jersey 75, New York 48, Kuzey Carolina 23, Ohio 78, Oklahoma 3, Pennsylvania 119, Tennessee 30, Texas 194, Utah 7, Virginia 13, Washington 22, Wisconsin 1.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG