Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler Türk Planına Temkinli


Kobani'de IŞİD'e karşı koalisyon hava saldırıları devam ediyor
Kobani'de IŞİD'e karşı koalisyon hava saldırıları devam ediyor

Suriyeli Kürt liderler Türkiye’nin Iraklı peşmerge güçlerinin Türkiye’ye geçip, kuşatma altındaki Kobani’ye yardıma gitmelerini sağlayacak plana çok sıcak bakmıyor. Amerika'nın Sesi muhabiri Jamie Dettmer, Türkiye-Suriye sınırındaki Suruç’tan bildiriyor

Suriyeli Kürt liderler Türkiye’nin Iraklı peşmerge güçlerinin Türkiye’ye geçip, kuşatma altındaki Kobani’ye yardıma gitmelerini sağlayacak plana temkinli yaklaşıyor.

Oldukça karmaşık olan Ortadoğu siyasetindeki Kürt siyasi partileri bir yandan rakiplerini alt etmeye çalışırken, diğer yandan da Türkiye, Irak, Suriye ve İran’daki tüm Kürtlerin beğenisini kazanmaya çalışıyor.

Partiler arasındaki bu rekabet Türk yetkililerin Iraklı Kürtler'in Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmesine izin verdiğini açıklamasıyla daha da artmışa benziyor. Bazı uzmanlar, beş haftadır IŞİD’in kuşatması altında olan Kobani’deki dengenin peşmergeden gelecek destekle değişeceği görüşünde. Ancak Suriyeli Kürt liderler Türkiye’nin planına temkinli yaklaşarak, bunun henüz onaylanmadığını, karar alınmadan önce kendilerine danışılmış olması gerektiğini belirtiyorlar.

Amerika’nın Sesi'nin yaptığı bir röportajda, Kobani Kürtleri'ni temsilen konuşan İdris Nassan, öncelikle Kobani’deki Kürtler'in onayının alınmış olması gerektiğini söyledi.

Nassan “Biz başından beri buraya yardıma gelecek olanların bölgenin demokratik, özerk yetkilileriyle koordineli bir şekilde olmalarını istedik, çünkü bu koordinasyon olmadan Kobani’ye gelmek imkansız” diyor

Avrupalı diplomatlar, Türkiye’nin Amerika ve Avrupa’dan gelen diplomatik baskılar üzerine Kobani’ye gidecek güçlerin geçişine izin verdiğini belirtiyor. Fransız ve Alman siyasetçiler, bu destek sağlanmadığı taktirde PYD’ye bağlı YPG güçlerini silahlandırmayı düşündekleri uyarısında bulundu.

Türkiye’de terörist ilan edilen PKK’nın bir uzantısı sayılan PYD, Iraklı Kürtler'le de anlaşmazlık içinde.

PKK, Türkiye’nin peşmerge sevki girişiminin Suriye’nin Kürt bölgesindeki siyasi dengeleri değiştirmeye ve PYD’nin etkisini azaltmaya yönelik olduğu görüşünde. Ankara ile iyi ilişkiler içinde olan Iraklı Kürtler, Türkiye gibi Suriye’de özerk bir Kürt Yönetimi kurulmasına karşı çıkıyor.

İdris Nassan, durumdan memnun olmadığını, YPG’nin ideolojik karşıtı olan peşmergelerin yakında Kobani’ye varabilecekleri sorusuna verdiği cevapla belli ediyor.

Nassan “Peşmergelerin gelip, gelmediklerine dair bir bilgim yok. Bu, sadece Türk Dışişleri Bakanı’nın yaptığı bir açıklama” diyor

Kobanili birçok mülteci bu gelişmeyi sevinçle karşılarken, bazıları da memnun değil.

Çiftçilik yapan Bozan, Amerika’nın tek başına IŞİD’i durdurabilecek güce sahip olduğunu ve hava saldırılarının daha önce başlamış olması gerektiğini söylüyor.

Amerika’nın hava saldırıları ve YPG’nin direnişi sayesinde Kobani bugüne kadar IŞİD militanlarının eline geçmedi, ancak kentin güvenliği hala tehlikede.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG