Erişilebilirlik

Suriye'de Mahkumlar İşkence Görüyor


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay
Birleşmiş Milletler’in raporu devlete ait hapishanelerin yanı sıra bazı isyancı grupların tutukevlerinde de sistematik işkence yapıldığını ortaya koyuyor. Rapor hapishanelerdeki koşulların korkunç olduğunu, çok sayıda mahkumun küçük hücrelere tıkıldığını ve yerdeki tek bir deliği tuvalet olarak paylaşmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

BM müfettişleri bazı mahkumların fiziksel, zihinsel ve cinsel işkenceye maruz kaldıklarını ve bunun kurbanlarda yaşam boyu travmaya yol açtığını belirtti. Bazı mahkumlar ise işkence sonucu ölmüş.

Rapora göre, kadın, erkek ve çocuklar sokaktan, evlerden ve işyerlerinden toplanarak hapse atılıyor. Bazıları ise hükümete ait çevirme noktalarında tutuklanıyor. Rapora göre bu kişilerin önemli bölümü eylemci ve aralarında öğrenciler, avukatlar, tıbbi personel ve yardım görevlileri var.

BM İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ravina Shamdasani örgüte işkence ile ilgili çok rahatsız edici haberler geldiğini söylüyor. Shamdasani 30 yaşında bir üniversite öğrencisinin hava kuvvetlerine ait bir istihbarat merkezinde dövüldüğünü, sakalının elle söküldüğünü, ayaklarının yakıldığını, tırnaklarının kerpetenle söküldüğünü anlattığını belirtti. Başka bir kadın ise önce hakarete uğramış, sonra dövülmüş ve tecavüze uğramış. Bir başka erkek de uğradığı cinsel şiddeti anlatmış.

BM müfettişleri isyancı grupların işkence uygulamalarında da 2013’ten bu yana artış olduğunu belirtiyor. Özellikle ülkenin kuzeyindeki Rakka kasabasında işkance izlerine rastlanmış. Ancak müfettişler her grubun işkence yapmadığını ve yapılan işkencenin de hükümetin yaptığı biçimde sistemli olmadığını söylüyor.

Raporda El Kaide ile bağlantılı iki grubun işkence faaliyetlerine de yer veriliyor. Bunlar El Nusra Cephesi’yle Irak ve Şam İslam Devleti. İşkence kurbanlarının ifadelerine göre en büyük risk altındaki gruplar, insan hakları ihlallerini belgelendirmeye çalışan eylemciler, hükümet taraftarı olduğu düşünülen kişiler ve diğer muhalif grupların üyeleri.

Shamdasani kaç kişinin tutuklu olduğunun ve kaçının işkenceyle öldürüldüğünün tespit edilmesinin zor olduğunu, çünkü BM insan hakları gözlemcilerinin ülkeye giremediğini söyledi. Shamdasani müfettişlerin işkenceye uğramış olan ve işkenceye tanık olan 38 kişiyle görüştüğünü söyledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Suriye hükümetinin çeşitli yöntemlerle işkenceyi saklamaya çalıştığını da bildirdi. Aile üyelerinin cesetlerini almak için hastaneye çağırılan kişilere kapalı tabutlar verildiğini söyleyen Shamdasani böylece ailelerin ölüm nedenini anlayamadığını söyledi. Bazı ailelere ise yalnızca kimlik bilgileri verilmiş ancak cesetler gösterilmemiş. Bazı aileler ise yakınlarının muhalif güçler tarafından öldürüldüğünü yazan belgeler imzalamak zorunda bırakılmış.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, uluslararası hukukun işkenceyi yasakladığını ve savaş durumunda bunun bir savaş suçu teşkil ettiğini hatırlattı. Pillay, işkencenin Suriye’de olduğu gibi sistemli olarak kullanılmasının ise insanlığa karşı işlenmiş bir suç sayıldığını vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG