Erişilebilirlik

Suriye’de Esat’a Tepki Artıyor


Suriye’de hükümetin kontrolu altındaki bölgelerde yaşayan ve Devlet Başkanı Beşar Esat’ın rejimine karşı besledikleri olumsuz duyguları dile getiren asker ve sivillerin sayısı artıyor. Genellikle ülkenin kıyı kesimlerinde yaşayan ve rejime sadık olan sivillerle askerler, isyancıların eline geçen bölgelerin geri alınması için hükümetin yeterince girişimde bulunmamasından şikayetçi

Lübnan, Afganistan ve İran’dan gelen yabancı savaşçıların sayısında da kaygı verici bir artış sözkonusu. İran, bu savaşçılara destek veriyor.

Muhalefet yanlısı televizyon kanalı Halab Today’de çalışan eylemcilere göre son günlerde yabancı Şii savaşçılar ve Ulusal Savunma Gücü’ne bağlı milisler, sahil kenti Tartus’ta hükümete karşı protesto gösterisi yapan gençleri dağıttı.

Kanal, İran’ın Suriye’deki hem askeri hem de siyasi varlığından rahatsızlık duyanların bazı kıyı kentlerinde küçük çaplı protesto gösterileri düzenlediğini bildiriyor. Çatışmaların özellikle Lazkiye’nin 25 kilometre güneyinde bulunan Jablah’ta sert geçtiği söyleniyor.

Suriye’deki İran Güçlerine Yönelik Öfke

Suriye’nin en yakın müttefiki olan İran, silah tedarikinden askeri uzmanlık ve mali yardıma kadar birçok alanda, Esat rejimine büyük destek verdi. Esat’ın Ulusal Savunma Gücü, bizzat İran Devrim Muhafızları tarafından eğitildi.

Protestolar, Tartus ve komşu il Lazkiye’de ilk kez yapılmıyor. 12 Ağustos’ta çok sayıda Tartuslu, ülkenin kuzeyinde bulunan ve şu anda IŞİD militanlarının elinde olan bir hava üssündeki askerlere yardım için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunmak amacıyla oturma eylemi düzenledi. Protestocular, hükümeti, Halep’in doğusundaki Kwaires askeri havaalanına yardım gücü göndermeye çağıran pankartlarla eylem yaptı.

Tartus’taki hükümet binası önünde yapılan oturma eyleminde protestocuların taşıdığı pankartlardan birinde ‘şehitlerimizin cenazelerini, yaralılarımızı istiyoruz, kuşatma altındaki cesur kahramanlarımızı kurtarın’ yazılı. 100 bin nüfuslu Tartus’ta yaşayanların çoğu Alevi.

Suriye Ordusu Mensupları Bile Savaşa Karşı Tavır Alıyor

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü’nden eylemciler, hava üssündeki askerler arasında öfkenin arttığını bildiriyor. Örgüt yetkililerinden Rami Abdülrahman’a göre hava üssündeki askerler, Esat rejiminin kuşatmayı sona erdirmek için ciddi bir planı olmadığını düşünüyor. Bu kişiler, geçen yaz IŞİD’e yenik düşen El Tabka Hava Üssü’ndeki rejim yanlısı güçlerle aynı kaderi paylaşmaktan korkuyor. El Tabka’daki hava üssünün IŞİD’in eline düşmesinden sonra üste bulunan 250 kişi, militanlarca öldürülmüştü.

Esat rejimine bağlı milislerden çoğunun ya da orduda savaşan çok sayıda Tartuslu’nun yaşamını yitirmesiyle birlikte kent artık ‘şehitler kenti’ olarak anılıyor.

Beşar Esat’ın memleketi Lazkiye ise son zamanlarda sokak gösterilerine sahne oldu. Alevi Albay Hasan El Şeyh’in öldürülmesinden sonra halkın öfkesinin sokaklara yansımasıyla protesto gösterileri patlak verdi. Hava Kuvvetleri’nde görev yapan Albay El Şeyh, Devlet Başkanı Esat’ın kuzenlerinden biri olan Süleyman El Esat tarafından vurularak öldürüldü.

Öldürüldüğü aracın içinde Albay El Şeyh’in yanında bulunan kardeşi, Şam FM radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, Süleyman El Esat’ın yolu tıkayarak önlerini kestiğini söyledi; ‘Ağabeyim otomobilden indi ve asker olduğunu söyledi. Süleyman El Esat, ağabeyime ve Suriye Ordusu’na küfür etti. Sonra Kalaşkinov’unu aracının camından çıkarıp bize ateş etti. Ağabeyim o anda öldü’ şeklinde konuştu.

Esat’ın kuzeni, olaydan sonra gözaltına alınmadı. Ancak halkın öfkesinin giderek artması üzerine Süleyman El Esat, cinayet işlediği gerekçesiyle tutuklandı.

Savaş Yayılıyor ve Sığınacak Yer Kalmadı

Suriye’nin kıyı kesimleri, şimdiye kadar savaşın etkilerinden korunmuş olsa da bu bölgelerde yaşayan halk, artık çatışmaların kendilerine doğru yaklaştığını görüyor. IŞİD militanları ve isyancı gruplar,artık kıyıları ve Lazkiye gibi tamamen hükümetin kontrolunda olan birkaç kenti hedef alıyor.

Suriye’de rejime bağlı bölgelerde yaşayan halk, duyduğu hoşnutsuzluğu ilk kez ifade etmiyor. Geçen yıl IŞİD’in Suriyeli askerleri kaçırıp topluca öldürmesinden sonra rejim yanlıları öfkelerini Twitter’de başlatılan bir kampanyada dile getirmiş, iç savaş sona ermeden önce daha kaç kişinin ölmesi gerektiğini sorgulamıştı. Başkent Şam’da da küçüp çaplı protesto gösterileri sergilenmişti.

Devlet Başkanı Esat, bazı söyleşilerde kendisine bağlı güçlerin militanlar karşısında ciddi kayıplar verdiğini kabul etti. Şam’da Şehitler Günü çerçevesinde yapılan anma törenlerinde militanların elde ettiği kazanımları ‘savaşın iniş-çıkışları’ olarak tanımlayan Esat, bir yandan da Suriye halkını hükümet güçlerinin moralini yükseltmeye çağırdı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG