Erişilebilirlik

Suriye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru


Suriye'de Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Suriye’de Beşar Esat, üç yıldır yaşanan iç savaşa, 150 bini aşkın kişinin ölmesine ve 9 milyon Suriyeli’nin evsiz kalmasına rağmen 3 Haziran’da cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Batılı devletlerse, rejimin kimyasal silah kullandığı iddialarını inceliyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, uzun zamandan sonra ilk kez Pazar günü Şam dışına çıktı ve Hristiyanlar’ın yoğun olduğu Malula kentine uğradı. Malula geçen hafta isyancılardan geri alınmıştı. Esat halka, hükümetin kendilerini “teröristlerden” koruyacağı yolunda söz verdi. Rejim, isyancıları ‘terörist’ diye adlandırıyor. Hükümet seçim tarihini Pazartesi günü açıkladı.

Esat rejimine bağlı kuvvetler, isyancılara karşı iki büyük ilerleme kaydetti. Beşar Esat, adaylığını resmen açıklamadı, ama son askeri kazanımlarını da kullanarak, üçüncü dönem seçilmeyi başarabilir.

Birleşmiş Milletler, Suriye’de seçim için doğru bir zamanlama olmadığını bildirdi: “Hem Genel Sekreter Ban Ki-moon, hem de özel temsilci Lahdar İbrahimi, mevcut çatışmalar ve bu denli büyük, kitlesel bir tehcir ortamında seçim düzenlemenin, ülkenin acil ihtiyacı olan siyasi çözüm arayışlarına zarar vereceğini defalarca vurguladı.”

Suriyeli tarafların bir araya getirildiği uluslararası görüşmelerden sonuç alınamadı. Dünya güçleri Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği Ukrayna’daki krize yoğunlaşırken, Suriye görüşmelerinin geleceği de belirsizleşti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini bir komedi şovu olarak tanımladı: “Rejimin Suriye halkının özgürlük ve onur çağrısını zorbaca bastırması çatışmaları başlatan asıl neden oldu. Milyonlarca Suriyeli’yi süreçten dışlayarak mevcut koşullarda seçim düzenlemek, ne Suriye halkının arzularına yanıt veriyor, ne de ülkeyi görüşmeler yoluyla varılacak bir siyasi çözüme yakınlaştırıyor.”

Sözcü ayrıca Amerikan hükümetinin, bu ay başında muhalefete karşı zehirli klor gazıyla saldırı düzenlendiği iddialarını incelediğini bildirdi. Şam’da yaşayan askeri uzman Yahya Süleyman, bu iddiaları asılsız buluyor: “Muhalefet kimyasal silah bahanesiyle uluslararası toplumun sempatisini kazanmaya çalışıyor. Bir dış müdahale bekliyorlar. Aynı Libya’da olduğu gibi dış ülkelerin Suriye’ye de askeri müdahalede bulunmasını istiyorlar.”

Suriye hükümeti geçen yıl Ağustos ayıda yüzlerce kişinin öldüğü kimyasal silah saldırısından sonra elindeki sarin gazı stoklarını teslim etmeye razı olmuştu. Ancak varılan anlaşma klor gazını kapsamıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG