Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti Geçici Hükümet İçin Anlaşamadı


Suriyeli muhalif liderler ve İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague
Suriyeli muhalif liderler ve İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague
Suriyeli muhalefet liderleri, isyancıların kontrol ettiği bölgelerde bir geçici hükümet kurulması için anlaşma sağlayamadı.

Liderler geçici hükümet kurulmasının ertelendiğini açıklarken beş kişilik bir komitenin bu konuda yeni öneriler hazırlamadan önce Özgür Suriye Ordusu, muhalif gruplar ve dost ülkelerle danışmalarda bulunacağını açıkladı.
Muhalif grupların birlik halinde hareket edememesi ve dış güçlerin farklı tarafları desteklemesi nedeniyle siyasi alanda ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

Kasım ayında kurulan ve 110 ülke tarafından Suriye Ulusal Koalisyonu temsilcilerinin haftasonu İstanbul’da yaptıkları toplantı muhalefet cephesindeki bölünmeleri gözler önüne serdi. 70 üyeden oluşan koalisyonda çoğunluğu İslamcılar ve müttefikleri oluşturuyor.
Halen Suriye’de faaliyet gösteren ve adının açıklanmasını istemeyen bir muhalif lider, geçici hükümet kurulmasının ertelenmesinin Esad rejimini devirme çabalarına indirilmiş büyük bir darbe olduğunu söyledi.
Türkiye’deki görüşmeler sürerken Suriye Ulusal Koalisyonu başkanı Moez Elhatip kurulacak geçici hükümete mali yardım sağlamak için Katar’a gitti.

Öteyandan Pazar günü İslamcı el Nüsra Cephesi’ne bağlı milislerin Vadi el Deif’teki askeri üs yakınlarında Suriye ordusu ile çarpıştığı bildirildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü üssün stratejik önem taşıdığını ve isyancıların aylardır ele geçirmeye çalıştığını açıkladı.
Örgüt yine Pazar günü Şam yakınlarında Harran el-Avamid bölgesine yapılan hava saldırısında 9 kişinin hayatını kaybettiğini de haber verdi.

Suriye’de 22 aydır süren kanlı iç savaşta bugüne kadar 60 binden fazla insan öldü . 600 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken 2,5 milyon insanın açlık çektiği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG