Erişilebilirlik

Suriye Muhalefeti: 'Barış Esat'sız Olur'


Suriye muhalefeti, Amerika ve Rusya’nın önerdiği barış görüşmelerini reddetti, iç savaşa siyasi çözümün ancak Esat hükümeti çekildikten sonra getirilebileceğini savundu

Suriye muhalefeti, Amerika ve Rusya’nın önerdiği barış görüşmelerini reddetti, iç savaşa siyasi çözümün ancak Esat hükümeti çekildikten sonra getirilebileceğini savundu.

İstanbul’dan Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Suriye Ulusal Koalisyonu sözcüsü Halid Salih, barış sürecinin ancak Esat’ın ve rejimini ayakta tutan unsurların istifasıyla sağlanacağı yolundaki muhalefetin görüşlerini yineledi.

Salih, bu unsurlar arasında son iki yıl içindeki çatışmalarda ölüm olaylarından sorumlu güvenlik yetkilileri olduğunu da söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Salı günü Moskova’da yaptıkları görüşmede, Suriye hükümeti ve isyancılar arasında barış görüşmelerini başlatacak bir uluslararası konferans önerisinde bulunmuştu.

İki bakan, iki tarafı bir siyasi geçiş planı temelinde görüşmeler başlatmaya ikna etme konusunda anlaşmıştı. Siyasi geçiş planına geçen yıl Haziran ayında uluslararası toplum üyeleri destek vermişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, kişisel olarak Esat’ı Suriye’nin geleceğinin parçası olarak görmek istemediğini düşünse de, kendisinde Suriye devlet başkanının kaderine karar verme hakkı görmediğini söyledi.

Şam hükümetinden ise Kerry-Lavrov ikilisinin yaptığı öneriye resmi bir tepki gelmedi.

Amerika’dan ek insani yardım

Bu arada Amerika, Suriye’deki iç savaştan bölge ülkelerine kaçan 1 milyon 400 bin sığınmacı için ek 100 milyon dolar daha insani yardım yapacağını açıkladı.

Bu şekilde Amerika’nın Suriyeli mülteciler için gönderdiği insani yardım 510 milyon dolara ulaştı. Washington bu yardımın 43 milyon dolarını Ürdün, 32 milyonunu Lübnan, 9 buçuk milyonunu Türkiye, 16 milyonunu da Suriye içindeki insani yardım örgütlerine aktaracak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG