Erişilebilirlik

Suriye’deki İnsani Kriz Güvenlik Konseyi’nde


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rus hava saldırılarının desteğiyle rejim güçlerinin muhaliflere karşı Halep’te saldırılarının sürdüğü Suriye’deki insani durum ile ilgili özel bir oturumda toplanıyor.

Suriye ordusunun operasyonu sonucu onbinlerce kişi Halep’ten Türk sınırına doğru kaçıyor. Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları insani bir felaketten endişeli.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Yetkilisi Stephen O’Brien, Halep’teki gelişmelerden ve bunun kente yardım akışını olumsuz etkilemesinden endişeli olduğunu söyledi.

O’Brien, “Bombalamanın durması için baskı yapmalıyız, ikinci olarak da insanlar için sınırın açılmasını sağlamalıyız ki yardım malzemeleri içeri girebilsin,” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’nin kuzeyindeki durumun giderek kötüleştiğini söyledi ve Rusya’nın hava saldırılarını eleştirmeye devam etti.

Kirby, “Ruslar muhalif grupları, sivilleri ve sivil altyapıyı vurmaya devam etmeseydi durum çok daha iyi olurdu,” dedi.

Rusya, Suriye’deki rejim güçlerine destek amacıyla Eylül ayında başlattığı askeri operasyonlarıyla ilgili eleştirileri sürekli reddediyor. Muhalif gruplar, Birleşmiş Milletler desteğindeki barış görüşmelerine katılmayı ancak Rus bombardımanının durması halinde değerlendireceklerini belirtiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Salı günü uluslararası toplumdan Rusya’nın Suriye’de sivilleri hedef almasına karşı sesini yükseltmesini istemişti.

Bölgedeki durum nedeniyle evlerini terkeden onbinlerce kişi Bab-el-Salameh sınır bölgesinde bulunuyor.

Dünya Gıda Programı, önümüzdeki günlerde Azaz kasabası yakınlarında acil olarak gıdaya ihtiyacı olan 21 bin kişiye yardım dağıtacağını açıkladı. Ancak kuruluş Halep’in kuzeyindeki yollarda görülen şiddetten de endişeli olduğunu kaydediyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de aynı bölgede faaliyetlerini artırdığını bununla birlikte gelecek günlerde Halep’te gıda, su ve yakıt sıkıntısından endişeli olduğunu bildirdi. Örgüt son haftalarda ülkenin kuzeyinde çatışma bölgelerine yakın üç tesisinin bombalandığına dikkat çekti.

Uluslararası toplum, geçen hafta askıya alınan BM Cenevre görüşmelerini yeniden canlandırmak için çalışırken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Perşembe günü Münih kentinde biraraya gelecek.

Liderler 12’den fazla ülkenin askeri operasyonlara katıldığı ancak kara birliği göndermediği Suriye’de sorunun ancak siyasi diyalog yoluyla çözülebileceğini söylüyor.

ABD, IŞİD’e karşı hem Suriye, hem de Irak’ta hava operasyonları düzenleyerek koalisyona liderlik ediyor. Ancak, Obama’nın bu stratejisini eleştirenler militanları bozguna uğratmak için kara birliklerine ihtiyaç olduğu görüşünü savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG