Erişilebilirlik

Suriye’de Ölü Sayısı 200 Bin’e Yaklaştı


Birleşmiş Milletler, Suriye’de iç savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana 191 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. BM İnsan Hakları Dairesi gerçek rakamın büyük olasılıkla bildirilenden çok daha yüksek olduğunu açıkladı

Belgelenen ölü sayısının son yıl içinde ikiye katlandığını belirten raporla ilgili konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, uluslararası toplumun ölümleri engellemeyi başaramamasını skandal olarak niteledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, Pillay’ın Suriye’da yaşananların milyonlarca sivilin hayatındaki etkisinin uluslararası kamuoyu tarafından unutulduğunu düşündüğünü bildirdi.

Colville, Pillay’ın Suriye’deki savaşın bu kadar uzun süre devam etmesine izin verilmesinin ve savaşın nasıl sonlanacağı ile ilgili bir umut olmamasının, bunun yanı sıra savaşın komşu Irak’ta ve Lübnan’da şiddete yol açmasının, yaşadığımız günlerin tarihe kara bir leke olarak geçeceğini düşündüğünü söyledi.

BM’nin Suriye ilgili yayınladığı bu üçüncü rapor, Nisan sonuna kadar yaşananları kapsıyor. Raporda ölenlerin isimleri, ve öldükleri yer ve tarihe yer veriliyor. İstatistikçiler verileri elden geçirerek aynı ölümlerin birden fazla rapor edilmesine karşı önlem almış.

Raporda en fazla ölümün Şam ve çevresinde gerçekleştiği, bunu Halep, Humus, İdlib, Dara ve Hama’nın izlediği belirtiliyor. Hayatının kaybedenlerin yüzde 85’inden fazlası erkek. Ancak, uzmanlar ölenleri savaşanlar ve siviller olarak ayırmayı başaramamış.

Rapor ölenlerin 8 bin 803’ünün 18 yaş altında olduğu ve bunların 2 bin 165’inin 10 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Ancak, yazarlar bu rakamların da büyük olasılıkla daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Colville, ülkedeki ölümlerden ve vahşetten herkesin sorumlu olduğunu söyledi. Esat’ın, ordunun, aralarında IŞİD’in de bulunduğu muhalif grupların hepsinin bu suçlarda payı olduğunu da kaydeden Colville, Pillay’ın BM Güvenlik Konseyi’nin de zan altından olduğunu çünkü ülkedeki şiddeti durdurmak için gerekeni yapmadığını düşündüğünü belirtti.

Sözcü, ülkede savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili ciddi suçlamalar olduğunu ve Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımayı başaramadığını söyledi.

Colville, Suriye’de aylık ölü sayısının 5-6 bin arasında değiştiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG