Erişilebilirlik

Suriye’de İnsanlık Dramı Kapıda


Esat güçleri, Rus savaş uçaklarının aralıksız saldırılarının da desteğiyle Halep ve çevresindeki direnişçiler üzerindeki baskısını sürdürüyor. Gece-gündüz süren hava saldırıları yüzünden kuzeyde sivil ölümleri hızla tırmanıyor. Yaralıların kurtulması ise çok zor.

Direnişçiler sadece Halep ve kontrollerindeki diğer yerlerin ele geçirilmesinden korkmuyor. Rus hava saldırılarının genişlemesi ve İdlib’e ulaşması da büyük endişe kaynağı. İdlib, Türkiye’nin Bab el-Selam ve Bab el-Hava üzerinden yolladığı yardımların ulaştığı kent ve Rusya, çifte saldırıyla bunu engelleyebilir.

Birlemiş Milletler öncülüğünde Cenevre’de başlayan ancak askıya alınan görüşmelerden bugüne Rusya ve Suriye’nin hava saldırılarında 1400’e yakın sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Muhaliflerin öfkesi sadece Şam yönetimine değil, beş yıldır Esat karşıtı olup da Rusya’nın saldırılarına tepkisiz kalan Batılı ülkelere.

Muhalifler Batı’ya tepkili

Özgür Suriye Ordusu, Esat’ın saldırıları başladığından bu yana ellerine daha az yardım ulaşmasından şikayetçi. İdris silahların, CIA dahil 11 Arap ve Batı ülkesi istihbarat servisinin çalıştığı Türkiye merkezli Askeri Operasyon Merkezi’nden geldiğini söylüyor.

Muhaliflere göre Batı pasif kalarak, direnişi başarısızlığa mahkum ediyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Özgür Suriye Ordusu’nun eski komutanı Salim İdris, “Her şey tersine döndü. Savaşçılarımız daha ne kadar dayanabilir, mevzilerini nasıl koruyabilir, bilmiyorum. Uçaksavar füzeler olmadan direnişi sürdüremezler,” diyor.

Obama yönetimi MANPADS adı verilen taşınabilir hava savunma sistemlerinin direnişçilere gönderilmesine karşı. Körfez ülkelerindeki müttefiklerine de aynı tavsiyede bulunuyor. Zira bu sistemlerin El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi gibi cihatçılara satılmasından korkuyor. Daha önce Batı’nın gönderdiği tanksavar füzeler, cihatçılara satılmıştı.

YPG’ye öfke artıyor

Sadece Batı’ya değil PYD’nin askeri kanadı YPG’ye de kızgınlık artıyor. İslamcı ve milliyetçi ÖSO, Suriyeli Kürtleri Esat’la işbirliği yapmakla suçluyor. YPG liderleri ise bunu şiddetle reddediyor. Suriye'nin etkili İslami milis gruplarından Ahrar'uş Şam’ın komutanlarından Yusuf el Muhacir’e göre YPG’nin Rusya’dan bir farkı yok ve Kürt güçleri mutlak düşman.

YPG güçleri sınır kasabası Azez’in 6 kilometre güneyindeki Mennah hava üssüne saldırdı. Muhalifler, Ağustos 2013’te ele geçirdikleri üssü terk etmek zorunda kaldı. Kürt militanlar, sosyal medya sitelerinde hava üssündeki çatışmaların fotoğraflarını paylaştı. Direnişin liderlerinden Zekeriya Malahefji’ye göre YPG, aylar önce Şam’dan ve Moskova’dan mühimmat yardımı aldı. Malahefji’nin iddiasına göre Aralık 2015’te, Mennah Havaüssü’ne yakın Kürt bölgesi Afrin’e Suriye hükümeti ve Rus helikopterleri silah taşıdı.

PYD lideri Salih Müslim, Amerika’nın Sesi’ne açıklamasında, muhaliflerin iddialarını reddetti ve Şam’la hiç bir anlaşma yapmadıklarını söyledi.

Gerçek ne olursa olsun, direnişçilerin ve muhalif aktivistlerin söylediği YPG’nin Afrin çevresinde ve Halep’in kuzeybatısında Özgür Suriye Ordusu ve İslamcı birliklerle de çatıştığı. Aktivistler, YPG güçlerinin hafta başında Alkamiya köyündeki bir siloda Suriye Koalisyon güçleri için olan 460 ton tahıla el koydu.

Afrin’deki YPG komutanları ise operasyonlarının insani olduğunu, sahalarını genişleterek, hükümet güçlerinin daha fazla ilerlemesini engellediklerini savunuyor. Rus savaş uçaklarının saldırmasından korkan halk ise YPG’yi köylerini işgale davet etti. YPG komutanları da, köylerinin korunmasını isteyen sivillerin çağrılarını yerine getirmeye hazır olduklarını duyurdu.

İnsanlık dramı kapıda

Kilis’in Öncüpınar sınır kapısının tam karşısındaki Babe El Selame’de tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Üç yaşındaki Suriyeli Nida, bu dramın en son örneği. Kafası ve boynu bandajlı Nida, Rusya’nın Tel Rıfat’taki hava saldırılarında yaralanmış. Tel Rıfat ve kuzeydeki daha bir çok yerleşim yeri, Esat rejimine bağlı güçlerinin saldırısı altında. Tüm hafta süren saldırılar, direnişçilerin umutlarını söndürmüş. Kuzeyden geriye sadece savaşın izleri kalmış.

Nida’nın yanı başındaki sedyede yatan yaşlı bir adam da aynı saldırıda yaralanmış. Bacağında ve kasığında ciddi kanama var, nefes almaya çalışıyor. Yaşlı Suriyeli ve Nida Türkiye’de bir hastaneye sevk edildi. Ancak adam Türkiye’ye varmadan hayatını kaybetti.

Suriye’nin kuzeyinde geçici merkezlerde görev yapan doktorlar bu tür vakalarla başa çıkmaya çalışıyor. Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar’ın da dediği gibi ağır çatışmalar yüzünden bölgedeki sağlık sistemi çoktan yerle bir oldu. Tıbbi yardım örgütü, çocuklar, yaşlılar ve yerlerinden edilmiş birçok Suriyeli’nin açık havada, dondurucu soğuklarda yaşamaya çalıştığını söylüyor. Sağlık sorunları baş gösterdi, zatürre bu sorunların en büyüğü.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG