Erişilebilirlik

Şükran Günü’nde Alışveriş ABD’yi İkiye Böldü


Şükran Günü’nde Alışveriş ABD’yi İkiye Böldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Amerikalılar bugün Şükran gününü kutluyor. Resmi daireler, okullar, işyerleri kapalı. Ancak son yıllarda alışveriş merkezleri artık bu tatil günlerinde de açık. Bu değişim ise yeni bir tartışma başlattı

Şükran Günü Amerika’da her yıl ailelerin ve dostların bir araya geldiği bir gelenek olsa da son dönemde Noel alışverişi sezonunun başlangıcı haline geldi. Birçok kişi bunun bir geleneği öldürdüğünden şikayetçi ama indirim bekleyen tüketiciler hallerinden memnun.

Orta yaşlı bir tüketici, “Şükran Günü tatilinin yarattığı çelişkinin farkındayım. Ama bu indirim sezonunu değerlendirip alışverişimi yapmaya kararlıyım,” diyor.

Ancak tatil gününde alışveriş merkezlerinde çalışmak zorunda kalanlar durumdan o kadar memnun değil. Örneğin Donna Fisher yöneticileri tarafından çalışmaya zorlanmış, aksi takdirde sonucuna katlanmak zorunda kalacağı söylenmiş.

Fisher, “Başka seçeneğiniz yok. Büyük haksızlık. Bu durum çok rahatsız edici. Her şey para değil. Şükran Günü’nün bir anlamı kalmadı,” diyor.

Donna’nın kızı Jillian, annesinin şirketinin çalışanlarına aileleriyle birlikte zaman geçirmelerine izin vermesi amacıyla internetten imza kampanyası başlattı. Binlerce kişi kampanyaya destek verdi.

Öte yandan tatil zamanı çalışmak, bazılarının fazla mesai yaparak ek gelir kazanmasına yardımcı oluyor. Ama çoğu Amerikalı, bu kararı çalışanların kendilerinin vermesi gerektiği görüşünde.

Bir tüketici, “Elbette ek gelir kazanmak güzel, ama tatil döneminde çalışıp çalışmamak işverenin değil, çalışanın rızasına bağlı olmalı” diyerek bu görüşü savunanları destekliyor.

Noel ve Şükran günü, Amerikalılar’ın en çok seyahat ettiği döneme denk geliyor. Bundan dolayı mağazalar erkenden açılsa da, dükkanların önlerinde çılgın kalabalıklar oluşturmanın, indirimden elde edilecek tasarrufa değmeyeceğini düşünenler var. Amerika Tüketici Federasyonu’ndan Stephen Brobeck, alışveriş sezonu başlangıcının Şükran Günü sonrasına kaydırılması gerektiğini söylüyor:

“Amerikalıların bu konuda kaygısı olup olmadığını söyleyemem, ama ben kişisel olarak bu durumdan kaygılıyım.”

Dostları ve aileleri için hediyeler alan tüketicilerin, önümüzdeki bir aylık Noel alışveriş sezonunda 600 milyar dolarlık harcama yapması bekleniyor. Bu, geçen yıla oranla %4’lük bir artışa denk geliyor. Birçok büyük mağaza, normalde tatil günü olması beklenen Şükran gününde de açık olacaklarını duyurdu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG