Erişilebilirlik

St. Louis Uçuş Yarışlarının Merkezi


Neredeyse yüz yıl boyunca, Amerika’nın orta kesimlerindeki Missouri eyaletinin St. Louis kentinde girişimciler havacılık sektörüne önemli katkılarda bulundu. Artık kent uçuş yarışlarının da merkezi ve XPRIZE ödülünün evsahibi

Missourililer, dünyadaki en ünlü iki uçuş yarışına destek oldular. İlki, Charles Linderbergh’in 1920 yılında Büyük Okyanus’u aştığı uçuş, diğeri de XPRIZE adı verilen 1996 yılında dünyanın ilk özel uzay mekiği uçuşu.

Mükemmel fikirler genelde küçük başlangıçlardan doğar. Gregg Maryniak, bu ünlü uçuş yarışı fikrinin bir kitapla başladığını söylüyor:

“’St. Louis’in Ruhu’ adlı kitabı okudum ve bir yıl içerisinde kendimi uçuş dersleri alırken buldum. Çim biçmek dahil her türlü işi yaparak kazandığım parayı bir saat uçuş dersine verenlerden biriydim.”

“St. Louis”in Ruhu adlı kitap, 1927 yılında New York’tan Paris’e hiç durmadan ilk kez uçan Charles Lindbergh’in hikayesini anlatıyor.

Radyo spikeri: “Charles Lindbergh Paris’teki Le Bourget Havalimanına başarılı şekilde indi. New York, Lindbergh’i tarihindeki en büyük törenle karşıladı.”

Uçuşa mali desteği St. Louis’li işadamları sağladı, Lindbergh de uçağına “St. Louis’in Ruhu” adını verdi.

Bu tarihi başarı modern havacılığın gelişmesini sağladı.

Gregg Maryniak: “Bir yıl içinde Amerika’daki pilotların sayısı üçe katlandı, uçakların sayısı ise dörde. Yolcu uçaklarıyla seyahat edenlerin sayısı da 30 kat arttı.”

1990’lı yıllarda Lindbergh, “St. Louis’in Ruhu”nu önde gelen bilgisayar işlemcisi üreticisi arkadaşı Peter Diamandis’e verdi.

Kitap, bu iki dosta yüksek maliyetli NASA programlarından uzaklaşmayı teşvik eden bir yarışma için ilham verdi.

Gregg: “Herkes sadece NASA’nın ve Ruslar’ın uzaya insan gönderebileceğini düşünüyordu. Biz bunun doğru olmadığını biliyorduk, ama insanların inancı bunu sadece hükümetlerin yapabileceği yönündeydi.”

Maryniak, bağış toplamak için Charles Lindbergh’e destek vermiş olan St. Louis’i seçti.

Diamandis, XPRIZE yarışını da 1996’da St. Louise’de kamuoyuna duyurdu:

“10 milyon dolarlık bu ödül, uzay mekiği yapan ilk takımın olacak. Finansmanını devlet desteği olmadan yapması, üç kişi taşıyacak kapasitede olması ve iki hafta içerisinde uzaya gidip-gelebilmesi gerekiyor.”

Ödül, 2004 yılında üzerinde daha küçük bir uçak taşıyan “Uzay Mekiği 1” adlı tasarıma verildi.

O günden bu yana, XPRIZE yarışmaları araçlarda yakıt tasarrufundan, petrol sızıntılarının temizlenmesine ve aya gidecek olan robotların tasarlanmasına kadar birçok alanda yeniliğe öncülük etti.

Maryniak, birsonraki mükemmel fikrin ne olduğu konusunda emin değil:

“Silikon Vadisi yada St. Louis gibi yerlerde girişimciliği özel kılan birşey yok. Bence bu, orada yaşayanların ruhuyla alakalı.”

“Uzay Mekiği 1” ve “St. Louis’in Ruhu”, yaratıcılığın ruhunu simgeler bir şekilde Washington’daki Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi’nde yanyana sergileniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG