Erişilebilirlik

Siyah Gencin Vurulmasının Ardından Öfke Dinmedi


Missouri Valisi Jay Nixon, 9 Ağustos’ta silahsız siyah bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından çıkan ayaklanmaların durmaması üzerine, Ferguson kentinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Nixon, sokağa çıkma yasağının ifade özgürlüğünü kısmayı değil, çevreye zarar veren yağmacıları engellemeyi amaçladığını bildirdi. Vali, basın toplantısında adalet sözü verdi, ayrıca yağmacıları bireysel çabalarıyla durdurmaya çalışan diğer göstericilere teşekkür etti.

Son şiddet olayları, polis tarafından öldürülen 18 yaşındaki genç Michael Brown’un bir dükkan soygununa karışmış olabileceğine işaret eden videoyu kamuoyuna açıklamasını izliyor. Videoda Brown olduğu bildirilen bir gencin elinde bir puro paketiyle çıkmadan önce dükkan çalışanını tartakladığı görülüyor. Olaydan kısa bir süre sonra Brown polis tarafından birkaç el ateş edilerek vurulmuştu.

Videonun polis tarafından kamuoyuna verilmesinin ardından kalabalık bir grup dün akşam, soygunun gerçekleştiği iddia edilen dükkanın önüne giderek gösteri düzenledi. Gösteri sırasında küçük bir grubun çevre dükkanları yağmalamaya çalıştığı, ancak diğer göstericilerin yağmacıları önlemeye çalıştığı görüldü.

Göstericilerden bazıları, olay yerine gelen polise şişe ve sert cisimler fırlatmaya başladı. Brown ailesinin sükunet çağrıları gösterinin şiddet olayına dönüşmesini durdurmadı.

Ferguson Emniyet Müdürü Thomas Jackson, dün Michael Brown’u vuran polisin işlek caddede yürüyen zanlıyı trafiği engellediği için durdurduğunu açıkladı. Emniyet ayrıca sonradan, polis memurunun Brown’u vurmadan önce kendisinin soygun zanlısı olduğunu bilmediğini de sözlerine ekledi.

Siyah genci vuran polis memurunun adının altı yıldır Ferguson Emniyeti’nde görevli Darren Wilson olduğu açıklandı. Wilson’ın temiz bir sicile sahip olduğu belirtiliyor. Olayın ardından idari izne çıkarılan Wilson’un, “nazik ve sessiz bir kişi” olduğu da kaydedildi.

Ancak siyah gencin vurulmasının ardındaki belirsizlik, Amerika’nın birçok kentinde protesto eylemlerini tetikledi. Yaklaşık 100 kadar kentte dayanışma eylemleri düzenlendi, polis tarafından öldürülen siviller anıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG