Erişilebilirlik

Sivil Halk IŞİD’den Kaçıyor


IŞİD militanları, son beş gündür Kobani’deki birçok köye ağır silahlarla saldırıyor. Yaşadıkları alanları terk eden yaklaşık 4 bin Suriyeli Kürt, bugün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde birkaç saat bekletildikten Türkiye’ye alındı

İslam Devleti (IŞİD) militanları, son beş gündür PYD’nin Rojava olarak adlandırdığı Kuzey Suriye’de ilan ettiği üç kantondan biri olan Kobani’deki birçok köye ağır silahlarla saldırıyor. Yaşadıkları alanları terk eden yaklaşık 4 bin Suriyeli Kürt, bugün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde birkaç saat bekletildikten Türkiye’ye alındı.

Başbakan Davutoğlu: ‘Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçları karşılanacak’

Suriyeliler’in Türkiye’ye alınması ve ihtiyaçlarının giderilmesi için bölge valilerine gereken talimatları verdiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye’den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu’yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız. Tabii ani bir gelişme olduğu için süratle arkadaşlarımız organize olmaya çalışıyorlar. Bu kardeşlerimiz, en kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak” dedi.

Kayıt işleri tamamlanan Suriyeli sığınmacılardan yakınları Suruç’ta yaşayanlar onların yanına yerleştirilirken diğerleri Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın kuracağı çadırlarda konaklayacak.

Gazeteci Barzan İso: ‘Kobani’de köyüm cephe oldu, ailem cephede’

Kobani’de ise IŞİD’le YPG ve YPJ güçleri arasında savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Rojava’nın Afrin kantonunda bulunan Kobanili gazeteci Barzan İso, Amerika’nın Sesi’nin soruları üzerine bölgede psikolojik durumun kötü olduğunu söyledi. İso, “Ölüm çeteleri hiç olmadığı kadar yakında. Psikolojik durum iyi değil. İnsanlar dirense de onlarca köy boşaltıldı. Benim köyüm şu anda cephe oldu. Ailem de savaşıyor. Yiyecek ve su sıkıntısı yok ama can güvenliği kalmadı. Grad füzeleri ve havan topları Kobani’yi vuruyor ‘‘ dedi.

Barzani: ‘Kobani toprakları ve halkın namusu savunulmalı’

Irak, Suriye ve Türkiye’deki Kürt liderlerden Kobani’deki direnişin ne pahasına olsun sürdürüleceği yönünde demeçler geliyor. IŞİD’in Kuzey Irak’a ilerleyişinin ardından PYD’ye sıcak mesajlar gönderen Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, tüm Kürt halkına Kobani’yi savunma çağrısında bulundu. Barzani, yayınladığı yazılı açıklamada “bütün Kürdistanlılar’ın farklılıkları bir yana bırakarak, hep birlikte Kobani toprakları ve halkının ırzını ve namusunu savunmasını talep ediyorum. Kürdistan topraklarını ve halkını savunmak hepimizin boyun borcudur ve bütün görevlerin üstündedir’ dedi.

Eski adı Barış ve Demokrasi Partisi olan Demokratik Bölgeler Partisi’nin bölge halkına Kobani sınırına yürüme çağrısı üzere Van, Diyarbakır, Mardin ve çevre illerden kitlesel olarak Suruç’a gideceği belirtiliyor.

Demirtaş: ‘Türküyle Kürdüyle tüm devrimci güçler Rojava’nın yanında yer almalı’

Halkların Demokratik Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Sterk Tv’ye yaptığı açıklamada Türküyle Kürdüyle bütün devrimci güçleri Rojava halkının yanında yer almaya çağırdı. Demirtaş’a göre, Kobani direnişinin sonuç vermesi halinde orada yenilen sadece IŞİD olmayacak, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar’a kadar IŞİD’in arkasında olan bütün güçlerin stratejileri çökecek.

HDP lideri, gelecek hafta başında ABD’de Rojava direnişine uluslararası desteği arttırmak için diplomatik temaslarda bulunacağını söyledi.

Enver Müslim: ‘Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz’

IŞİD’e karşı direnişi sürdüren Kobani Kantonu Yürütme Meclisi Eş Başkanı Enver Müslim de Kürt coğrafyasında yaşayan herkesi kendilerine destek olmaya çağırdı. Dicle Haber Ajansı’na konuşan Müslim, IŞİD’in Kuzey Irak’ın Şengal ilçesinde yaşanan katliamın bir benzerini Kobani’de sahneye koymak istediğini söyledi. Suriyeli Kürt lider, “Demokrat tüm insanlar bize destek vermelidir. IŞİD Kobani'de insanlığı katletmek istiyor. Eğer teröre karşıysalar, katliama karşıysalar bugünden tezi yok bize destek sunsunlar. Biz kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Çeteciler Kobani'ye giremeyecek. Gerekirse onları kanımızda boğarız” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG