Erişilebilirlik

Sırp Taraftar Cinayeti Çözülüyor


O'rta dengiz... Qochqinlar kemasi.
O'rta dengiz... Qochqinlar kemasi.

Türkiye’nin yoğun gündeminde üst sıralara tırmanmakta zorlansa da geçen hafta Sırbistan vatandaşı Kızılyıldız taraftarı 25 yaşındaki Marko İvkoviç, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. İvkoviç, Kızılyıldız’ın Galatasaray’la oynayacağı Euroleague basketbol maçını izlemek için İstanbul’a gelmiş ve cuma günü (21 Kasım 2014) oynanan maç öncesi hayatını kaybetti.

Bu olay son dönemde Türkiye’de özellikle spor alanında son dönemde artan gerilimin şiddetle sonuçlanan bir başka tezahürü oldu.

Önce cinayet nedeniyle Sırp taraftarlar suçlandı

Maçın ardından cinayetle ilgili yapılan ilk haberlerde, İstanbul polisine dayandırıldığı iddia edilerek Kızılyıldız taraftarları arasında çıkan kavgada İvkoviç’in bıçaklandığı belirtildi.

Galatasaray kulübü olayın ardından bir açıklama yayınlayarak cinayetle taraftarlarının ilgisi olmadığını açıkladı. Cumartesi günü cenaze işlemleriyle ilgilenen sarı kırmızılı kulübün 2. Başkanı Abdürrahim Albayrak, “Kızılyıldız kulübü ve ülkesine başsağlığı diliyorum. Bizim taraftarımız hiç olaya karışmadı onun sevincini yaşıyorum. Biz Galatasaray olarak hiç kimse olmamasına rağmen kendi cenazemiz gibi ilgileniyoruz” dedi.

Cinayet zanlısı gözaltında

Ancak ne Kızılyıldız kulübü ne Sırbistan devleti bu kanaatte değildi. Önce Sırbistan’ın İstanbul konsolosu Zoran Markoviç, ardından da Sırbistan Aleksandr Vuçiç, cinayetin aydınlığa kavuşturulması yönündeki ısrarlı açıklamalar yaptı. Ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırp mevkidaşını arayarak başsağlığı diledi.

İstanbul Emniyeti, olay yeri kamerasından görüntüleri inceleyip aralarında polislerin de olduğu 200 kişinin ifadesine başvurunca soruşturma hız kazandı. Polis, önceki gün beş kişiyi kişiyi cinayetle gözaltına aldı. Bu kişilerin ifadeleri üzerine bir kişi cinayet zanlısı olarak gözaltına alındı.

Dışişleri’nden Sırpça başsağlığı

Cinayet, Türkiye’yle Sırbistan arasında küçük çaplı bir diplomatik kriz meydana getirdi. Cumartesi akşamı Kızılyıldız taraftarlarının Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği’nde yaptığı gösterinin ardından Sırbistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye büyükelçisinden bilgi aldı.

Bugün de Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, haftalık basın toplantısında başsağlığı dileğini ve üzüntüsünü Sırpça ifade etti.

Bilgiç, “Bir Sırp vatandaşının hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduk. Temennimiz bir daha böyle olayların meydana gelmemesi ve faillerinin yakalanıp cezalarını çekmesidir. Adli süreç faili ortaya koyacak ama ilişkilerimiz bu tarz olaylardan etkilenmeyecek kadar güçlü temellere sahip. Spordaki şiddet iki devlet arasındaki ilişkileri etkilememeli” dedi.

Marko İvkoviç için ‘Miloş Obiliç’ benzetmesi

Türkiye soruşturmayı ciddiye aldığını gösterdi ama bu Sırp taraftarların tepkisi devam ediyor. İvkoviç’in de üyesi olduğu Kızılyıldız’ın sağ görüşlü Sırp milliyetçisi taraftar grubu Delije, geçtiğimiz hafta intikam yemini etti. Hatta öldürülen taraftar için Aziz Mark Kilisesi’nde düzenlen anma töreninde önceki rahip Jovan Blagojeviç için, “Marko Ivkoviç bir şehittir ve artık yeni bir Miloş Obiliç’imiz daha var. Onu hiç unutmayacağız” açıklamasını yaptığı belirtiliyor.

14. yüzyılda yaşamış olan Miloş Obiliç, 1389’da yapılan Kosova Savaşı sırasında Osmanlı padişahı 1. Murat’ı savaş alanında öldürmesi nedeniyle Sırpların en meşhur kahramanlarından biri.

Olimpiakos ve Partizan taraftarlarından Delije’ye destek

Bu cinayet yalnız Sırplar’ın kanlı rekabetleriyle ünlü en büyük iki dev kulübü Kızılyıldız ve Partizan’ı ortaklaştırmakla kalmadı Delije taraftar grubuyla ‘kardeş’ Yunanistan’ın Olimpiakos taraftar grubu Gate 7’nin desteğini de beraberinde getirdi. Geçtiğimiz hafta tribünde “En iyi Türk ölü Türk’tür” pankartı açan Gate 7 üyeleri Delijeliler’i sosyal medyadan Olimpiakos’un Galatasaray’la İstanbul’da oynayacağı maça davet ediyor. Basketbol maçı, Aralık ayının üçüncü haftasında oynanacak.

Ataman tepki çekti

Bu arada özellikle Sırp medyasından eleştirilerin odağında Türkiye Basketbol Milli Takımı ve Galatasaray Başantrenörü Ergin Ataman var. Maç sonrası, karşılaşma öncesi meydana gelen olaylardan Sırp taraftarları sorumlu tutan ve ‘teröristler’ tanımlamasını kullanan Ataman, cinayetin ardından haddini aşan sözleri nedeniyle özür dilese de Sırbistan başkonsolosunun ‘asıl terörist Ataman’ diyerek hedef aldığı ünlü koça tepkiler dinmiş değil.

Partizan maçı ertelendi

Bu gelişmeler üzerinde Galatasaray kulübü, sutopu takımının cumartesi günü Belgrad’da Partizan’la oynayacağı karşılaşmanın ertelenmesini talep etti. Avrupa Sutopu Federasyonu talebi kabul etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG