Erişilebilirlik

Sıfır Noktasında İslam Merkezi


Sıfır Noktasında İslam Merkezi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Birçok Amerikalı, 11 Eylül terör saldırılarını daha dün gibi hatırlıyor. Saldırıda yıkılan Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yerinde inşa edilen yeni Dünya Ticaret Merkezi binası, kısa süre içinde açılacak. Alanda ayrıca bir cami ve İslam kültür merkezi kurma planları da var. Daha önceki İslam merkezi planları, büyük tartışma yaratmıştı. Şimdiki tasarımsa çok daha mütevazi ve göze batmayacak tarzda.

Yeni Dünya Ticaret Merkezi, 11 Eylül terör saldırılarından 13 yıl sonra hizmete girmeye hazırlanıyor.

Saldırıların olduğu bölgenin üç cadde ötesindeyse içinde müze ve cami barındıracak bir İslam Merkezi inşa etme planı var. Ancak tasarım oldukça mütevazi olsa da tartışmalar sürüyor.

Tasarım, içinde küçük bir cami, halk merkezi ve İslam’la ilgili müze olan üç katlı binadan oluşuyor.

İslami Liderlik Konseyi Başkanı imam Talip Abdül Reşit, merkezin, İslam’ı bütün yönleriyle anlatan bir proje olması gerektiği görüşünde: ”Merkez, İslam’ın üç büyük dinden biri olduğunu anlatmalı. Amerika’daki Müslümanları, özellikle de New York’ta yaşayanları doğru şekilde anlatan bir müze tasarlanmalı.”

Daha önceki projeye karşı olanlar, 2010’da inşaatın yapılması planlanan alanda protestolar düzenlemişti. Eski proje, 15 katlı bir kültür merkezi ve cami içeriyordu. Aralarında 11 Eylül’de ölenlerin yakınlarının da bulunduğu protestoculara göre saldırının olduğu alanın bu kadar yakınında İslam merkezi kurmak, duyarsızlıktı.

Bir protestocu, ”Dini özgürlüklere sonuna kadar açığız, ama burada değil,” diyor.

Park 51 adı verilen orijinal plandan vazgeçildi.

Ancak ayrıntılar henüz belli olmadığı halde yeni tasarı da tepki topluyor.

Amerikan Özgürlük ve Savunma Girişimi Başkanı Pamela Geller: ”Cihat ve cihatçı düşünce konusunda açıklık ve dürüstlüğe ihtiyacımız var. Bu müze toprakların ilhak, kültürlerin imha edildiği, insanların köleleştirildiği bin 400 yıl süren cihatları mı anlatacak? Umarım öyle değildir. Bu noktaya inşa edilmesi uygun değil. Planları incelememiz gerekiyor.”

Kanada’dan gelen bir grup üniversite öğrencisi ve öğretim üyesi, müteahhitlerden birinden bilgi aldı.

Dini araştırmalar profesörü Alexandra Bain, İslam tarihinin tüm dünya için önemli olduğunu düşünüyor: ”Müslümanlar, kölelik zamanından beri Amerika’dalar. İlk Amerikalılar arasında Müslümanlar da vardı. Amerikan kültürünün önemli bir parçası olmaya devam ediyorlar.

Müteahhitler, henüz tüm projeyi ve projenin finansmanının nasıl yapılacağını açıklamadı. Ancak yine de bu binaların yakında yıkılıp yerine İslam dinini, sanat ve kültürünü yansıtacak yepyeni bir yapı inşa edileceği konusunda ısrarlılar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG