Erişilebilirlik

Senatörlerden Kerry’e Ağır Eleştiri


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçmişte başkanlığını yaptığı Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda, eski meslektaşları tarafından ağır eleştirilere maruz kaldı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçmişte başkanlığını yaptığı Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda, eski meslektaşları tarafından ağır eleştirilere maruz kaldı.

İran’la varılan anlaşmayı 60 gün içinde inceleyip oylamaya sunacak olan Kongre bu konudaki ilk oturumunu yaptı. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yapılan oturumda Komisyon Başkanı Bob Corker, Dışişleri Bakanı Kerry’e “İranlılar tarafından aldatıldınız” suçlamasında bulundu.

Obama yönetimi yetkilileri Senato Dış İlişkiler Komisyonu’na İran’la varılan anlaşma hakkında bilgi verdi.

İran’la varılan anlaşmayı 60 gün içinde inceleyip oylamaya sunacak olan Kongre’nin bu konuyla ilgili ilk oturumuna katılan Dışişleri Bakanı John Kerry, Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Maliye Bakanı Jack Lew, senatörlerin sert eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Corker, Kerry’e “İranlılar tarafından aldatıldınız” suçlamasında bulundu. Kerry ise, “İranlılar zaten istediklerini elde etmişti, asıl önemli soru nükleer programın nasıl gerileteceğiydi,” dedi.

Kerry daha önceki açıklamalarında nükleer anlaşmanın dünyayı daha iyi bir yere dönüştüreceğine inandığını söylemişti.

Anlaşma, İran’ın nükleer programını yavaşlatması karşılığında bu ülkeye konulan yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor.

İran’la varılan anlaşmada rol oynayan üst düzey Obama yönetimi yetkilileri dün de kapalı kapılar ardında Kongre üyelerine bilgi vermişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, oturum öncesinde yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçiler’in anlaşmayı bozmak için çaba sarf etmeyeceğini söyledi. Cumhuriyetçiler Kongre’nin her iki kanadını da elinde tutuyor.

Obama, Kongre’nin anlaşmayı reddetmesi halinde kararı veto edeceğini söylemişti.

Kongre’nin Obama’nın veto kararını aşması için ikinci bir oylamada üçte iki oy çoğunluğuna ulaşması gerekiyor. Bu da çok sayıda Demokrat Partili’nin anlaşma konusunda Cumhuriyetçiler’le aynı safa geçmesi anlamına geliyor. Bu yüzden de birçok siyasi gözlemci bu olasılığa fazla bir ihtimal vermiyor.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG