Erişilebilirlik

Seçim Öncesi Türkiye’de Basın Ne Kadar Özgür?


Fethullah Gülen’le bağlantılı olduğu ve devlete karşı komplo kurduğu televizyon kanallarının kapatılması yönünde suç duyurusu yapıldı. Devlet ve birçok özel medya kuruluşu, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetine servis yapmakla eleştirilirken, kapatılması istenen bu kanallar AKP iktidarını eleştiren medya organlarından birkaçı.

İstanbul Süleyman Şah Üniversitesi'nden siyaset uzmanı Cengiz Aktar, kanalların kapatılmasının 7 Haziran genel seçimlerinin adil geçmeyebileceği endişesini arttıracağını söyledi.

“Adil bir seçim olacağını iddia etmek zaten zor’ diyen Cengiz Aktar’a göre, kanalların kapatılması seçim kampanyaları sırasında neler olduğunu sağlıklı bir biçimde aktarabilecek medya organı sayısını azaltacak. Medya kuruluşlarının çoğunun açıkça iktidar yanlısı yayın yaptığını belirten Avrupa-Amerika Konseyi ve Avrupa Birliği, Türkiye’de basın özgürlüğünün büyük tehdit altında olduğunu savunuyor.

Genel seçimleri izleyecek olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, medyanın adil yayın yapmamasından kaygı duyulduğunu bildirdi.

Ana muhalefet Partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TV kanallarını kapatma tehditlerini kınadı. Hükümet yanlısı olarak bilinen bazı köşe yazarları bile, son gelişmelerden duydukları endişeyi dile getirdi. Yetkililer, çıkan haberler karşısında henüz yorum yapmadı.

Tartışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalif gazetelerin birini hedef göstermesiyle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteyi ve gazete sahibini hükümete karşı komplo kurmakla suçladı. AKP’nin kurucu üyesi Erdoğan, anayasaya göre Cumhurbaşkanı olarak tüm taraflara karşı eşit olmakla yükümlü. Ancak genel seçim kampanyalarının başlamasından itibaren ülke genelinde seçim kampanyası yürüten Erdoğan, tüm muhalefet partilerine sürekli saldırmaya devam ediyor.

Erdoğan’ın konuşmaları devlet medyası ve özel televizyonlar tarafından canlı yayınlanıyor. Buna ek olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuşmaları da düzenli olarak canlı yayınlanırken, muhalefet partilerine ayrılan zaman çok kısıtlı.

Muhalefet partilerinin, iktidarın seçim yasasını ihlal ettiği protestolarına rağmen AKP İzmir milletvekili Nesrin Ulema, seçim yasasının ihlal edildiği iddialarını yalanlıyor.

Ulema, Yüksek Seçim Kurulu ve seçim yasalarının seçim dönemi başladığından bu yana tüm tarafların yayın haklarını güvence altına aldığını söyledi. Bakan ayrıca, birçok kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlarda konuşmasının, AKP’nin daha fazla yayın saati aldığı düşüncesine yol açmış olabileceğini belirtti. Ancak, Ulema’ya göre Erdoğan, halkın oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı.

Milliyet gazetesi köşe yazarı Kadri Gürsel’e göre, ülke tehlikeli bir yöne doğru ilerlerliyor.

Gittikçe derinleşen bir adalet krizinin bulunduğunu dile getiren Gürsel, anayasayı, seçim yasasını ve muhalefet partilerinin medyaya olan erişim hakkını ihlal edenleri cezalandıracak hiçbir yasal kurumun bulunmadığını söyledi. “Bu da otoriter bir sistem kurmaya yeter” diyen köşe yazarı, bu durumun da muhalefet partilerinin adil seçim kampanyası yürütmesini neredeyse imkansız hale getirdiğini söyledi.

Genel seçimler öncesinde hükümet yanlısı yayınlarıyla tanınan medya gruplarına vergi affı çıkması, basın özgürlüğü üzerindeki endişelerin daha da artmasına neden oldu. İktidar partisi AKP, yolsuzluk iddialarını şiddetle reddediyor. Ancak gözlemciler, Türkiye’de hem demokratik kaygıların, hem de seçimlerin adil geçeceği üzerindeki kaygıların ulusal ve uluslararası düzeyde arttığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG