Erişilebilirlik

Seçim Kampanyasının Gündeminde İran Var


Seçim Kampanyasının Gündeminde İran Var
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir kamuoyu yoklaması, Amerika’da seçimlerin en çekişmeli geçtiği üç eyalet olan Florida, Ohio ve Pennsylvania’da seçmenlerin İran’ın nükleer faaliyetlerinin kısıtlanması amacıyla imzalanan ve Obama Yönetimi’nden destek alan anlaşmaya şiddetle karşı çıktığını gösteriyor. 2016 başkanlık yarışında partilerinin adaylıklarını elde etmek için çabalayan aday adayları, seçmenlerin bu eğilimini göz önünde bulunduruyor.

Başkanlık yarışındaki aday adayları bu yaz seçmenlerle sık sık biraraya geldi.

İran’ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi konusu, gündemin üst sıralarından inmedi.

Donald Trump, “İran’la çok kötü bir anlaşma yaptık. Utanç verici bir durum. Bu anlaşma tarihin en kötü anlaşmalarından biri olarak anılabilir” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında başı çeken işadamı Donald Trump, anlaşma ve sözleşmeler konusunda Tahran’a göz açtırmayacak çok iyi bir uzman olduğunu öne sürüyor.

Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından Mike Huckabee ise hem İsrail hem de Amerika için açık bir tehlike olarak nitelediği anlaşmayı İsrail ziyareti sırasında eleştirdi: “Bu anlaşma, Amerika’nın da aralarında bulunduğu başka ülkeleri haritadan silme niyetini sürekli yineleyen bir ülkeyi güçlendirmekten başka işe yaramaz.”

Wisconsin eyaleti Cumhuriyetçi Valisi Scott Walker da aynı görüşte: “Başkan olur olmaz ilk işim İran anlaşmasını feshetmek olacak. Yaptırımları geri getireceğim.”

Florida eski valisi Jeb Bush ise daha temkinli konuşuyor: “Anlaşmayı ilk günden yırtıp atmayacağım. Önce müttefiklerimizle konuşup ekibimizi belirlemek gerekir.”

Demokrat Parti cephesindeyse başı çeken iki aday adayı Hillary Clinton ve Bernie Sanders, anlaşmayı destekliyor.

Hillary Clinton, “Bu anlaşma İran’ın nükleer programını sınırlıyor ancak İran’ın bazı kötü tavırlarına ilişkin kaygılarımız hala sürüyor” diyor.

Demokrat Partililer’in büyük çoğunluğu anlaşmadan yana tavır koyuyor. Çoğu Cumhuriyetçi ise anlaşmaya karşı. Siyaset uzmanı Stuart Rothenberg, bunu şöyle açıklıyor: “Demokrat Parti’nin bir numaralı amacı anlaşmazlıklardan kaçınmak. Cumhuriyetçi Parti’nin önceliği ise farklı. İran’a hiç güvenmiyorlar ve Tahran’ın anlaşmayı ihlal edeceğine inanıyorlar. Bu yüzden de hem İran’ı hem de Demokrat Parti’yi zorluyorlar.”

Kongre, 17 Eylül’e kadar anlaşmayı ya reddedecek ya da kabul edecek. Anlaşmanın reddedilmesi durumunda Başkan Obama’nın veto hakkını kullanması bekleniyor. Ancak şimdilik Cumhuriyetçi Parti’nin olası bir vetoyu geçersiz kılmak için Kongre’nin her iki kanadında da yeterli oyu toplamasına ihtimal verilmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG