Erişilebilirlik

Sarraf Suçlamaları Kabul Etmedi


New York Federal Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkartılan Rıza Sarraf hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti on gün içerisinde kefalet için yeni bir duruşma yapma kararı aldı.

Yargıç Richard Berman, Sarraf’ a hakkında hazırlanan iddianamede yer alan, ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlamalarını teker teker yüzüne okudu. Sarraf, iddianamede yer alan suçlamaların hiç birini avukatı Benjamin Brafman aracılığıyla kabul etmedi.

Mahkeme 16 Haziran’a ertelendi ancak Sarraf’ ın avukatlarından gelen talep üzerine mahkeme heyeti on gün içerisinde kefalet için yeni bir duruşma yapma kararı aldı.

Sarraf’ı mahkemede avukatı Benjamin Brafman ve iki yardımcısı savundu.

Ayakları zincirliydi

Yaklaşık 20 dakika süren mahkemeyi çoğunluğu gazeteci yaklaşık 20 kişi izledi. Sarraf, mahkemeye çıkartıldığı Manhattan Federal Mahkemesinden yaklaşık 50 metre uzaklıkta olan Metropolitan Correctinonal Center (MCC) ceza ve tutukevinden yer altı tünellerinden mahkeme salonuna kelepçesiz olarak, lacivert tek tip mahkum elbisesiyle ve ayakları zincirli olarak getirildi

Sarraf'ın mahkeme boyunca sarf ettiği bir kaç söz oldu. Simultane Türkçe çeviri sırasında tercümanlara dönerek 'Duyuyorum'’ ve ‘Anlıyorum’ dedi. Sarraf’ın aşırı kilo kaybettiği ve bitkin olduğu gözlendi. Duruşmayı, sanığın Türkiye’den gelen avukatı Şeyda Yıldırım da izledi.

Avukatıyla mahkeme öncesinde konuştu

Rıza Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman, Sarraf ile ilk kez bugün sabah mahkemeden önce karşılaştıklarını ve iddiaların savunulabilir olduğu inancını taşıdığını belirterek, 10 gün içinde kefaletle serbest bırakılması için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Bharara dinleyicilerin arasındaydı

Sarraf’ın New York Federal Mahkemesindeki ilk duruşmasında iddia makamını New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara’nın yardımcılarından Sidhardha Kamaraju temsil etti. Sarraf hakkında iddianameyi hazırlayan Bharara ise mahkemeyi dinleyicilerin arasında izledi.

Yargıç İstanbul ve Türkiye’yi övdü

Hakim Richard Berman, 2014 yılında Türkiye’ye gittiğini söyledi. Berman 2014 yılında bir hukuk sempozyumuna katıldığını belirterek konunun ‘Yargının Bağımsızlığını’ olduğunu söyledi. İstanbul ve Türkiye’ye öven hakim Türk halkının da sıcak kanlılığına vurgu yaptı.

Mahkemeyi izleyen New York Barosu avukatı Cahit Akbulut mahkemenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akbulut, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılabileceğini ve anlaşma yoluna gidileceğini belirterek mahkemedeki hukuki izlenimlerini ve değerlendirmeleri aktardı.

Avukat Cahit Akbulut Rıza Sarraf Duruşmasını İzledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:51 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG