Erişilebilirlik

Sahile Vuran Çocuk Cesedi Avrupa'yı Sarstı


Bodrum’da sahile vuran Suriyeli çocuk cesedinin fotoğrafı, birçok Avrupa gazetesinde birinci sayfadan manşet olarak kullanıldı. Fotoğraf aynı zamanda Avrupa’da mülteci krizinin ne boyutlara geldiğini gösteriyor.

Fotoğraflarda Suriyeli çocuğun yüzüstü sahile vurmuş cesedinin yanı sıra, çocuğun cesedini taşıyan jandarma erinin görüntüleri de var.

Yetkililer çocuğun Kos açıklarında alabora olan ve 13 Suriyeli’nin öldüğü mülteci teknesinden olduğuna inanıyor.

Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme örgütünün acil durumlar direktörü Peter Bouckaert, savaş ve yoksulluktan kaçmaya çalışan Avrupalı liderleri gerek umarsızlık göstermeleri, gerekse mültecilere engel çıkarttıkları için kınadı. “Bazıları o çocuk cesedinin fotoğrafını itici buldukları için internette paylaşmadı ya da gazetelerine koymadı” diyen Bouckaert sözlerine, “asıl o ölümleri engelleyebilecekken bu çocukların cesetlerinin sahillerimize vurmasını daha itici buluyorum” diye devam etti.

Bouckaert, çocuklarını çatışmalardan ve terörden kaçırmaya çalışan Suriyeli anne-babaları “kahramanlar” diye niteledi.

Avrupa şimdiye kadar hiç görülmemiş düzeyde, savaştan ve yoksulluktan kaçan, Avrupa Birliği’nde daha iyi yaşam koşulları arayan yüzbinlerce mültecinin akınına maruz kaldı. Mültecilerin çoğu Suriye, Irak, Afganistan ve Irak’tan geliyor.

Bu yıl Avrupa’ya 332 binin üzerinde sığınmacı girdi. Çok sayıda kişi, derme çatma teknelerle Akdeniz’i geçip Avrupa kıyılarına ulaşmaya çalışıyor. Bu durumdan yararlanmaya çalışan insan kaçakçıları, sığınmacılardan yüklü miktarda para gasp ediyor, gerektiğinde de denizin ortasında boğulmaya terk etmekten kaçınmıyor.

Avrupalı liderler mülteci krizine çözüm bulmaya çalışıyor. Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları, krize daha ciddi tedbirler almak üzere bir ortak belgeye imza attı. Belgede taraflar, sığınmacılarla ilgili AB yasalarını gözden geçirme ve sığınmacıları, “adil bir şekilde” üye devletlere dağıtmanın yollarını arama konusunda anlaştı.

Dışişleri bakanlarının imzaladıkları belgede mevcut sığınmacı ve göçmen yasalarındaki açıkların, bu krizle ortaya çıktığına da dikkat çekiyor.

Almanya bu yıl içinde 800 bin sığınmacıyı kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi ve diğer AB devletlerine de bu yükü paylaşma çağrısı yaptı. Ayrıca Yunanistan, İtalya ve Macaristan da yardım çağrısı yapıyor.

Türkiye’de de 2 milyona yakın Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG