Erişilebilirlik

'Rusya'nın Stratejik Hedefi Krizi Uzatmak'


'Rusya'nın Stratejik Hedefi Krizi Uzatmak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, geçtiğimiz günlerde ülkesi için tek yolun barış ve silahsızlanmadan geçtiğini söyledi.Ancak Ukrayna'da hala tarafların nihai bir çatışmaya hazırlandığı kaygıları sürüyor. Bazı uzmanlara göre, Rusya’nın stratejik hedefi, krizi uzatmak

İsyancılardan geri alınan Slovyansk’ta konuşan Poroşenko, doğu Ukrayna’daki bütün kentleri geri alma sözü verdi.

Ancak merkezi Moskova’da bulunan Ulusal Strateji Enstitüsü’nün kurucusu ve direktörü Stanislav Belkovsky’ye göre, bu hiç de kolay değil: “Büyük çatışmalar henüz yaşanmadı. Ayrılıkçılar ve teröristler, Donetsk ve Luhansk kentlerini, küçük bir şehir olan Slovyansk’tan daha iyi koruyabilir. Kazanılan bu askeri zaferin fazla abartılmaması gerektiğini düşünüyorum.”

Silah bırakmayı reddeden ve yeni bir çatışma hazırlığına giren isyancılar, Donetsk’e giden köprüleri havaya uçurdu ve mevzilerini güçlendirdi.

Alexander Kodakovsky, ilan edilen ve meşruluk taşımayan “Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin güvenlik birimlerini yönetiyor: “Şehir savaşına doğru ilerliyorlar ki bu onların değil bizim yararımıza olan bir senaryo. Çatışmalar sırasında ortaya çıkacak koşullar, Ukrayna birliklerinin sayısal üstünlüğünün etkisini azaltacak.”

Buarada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, koşulsuz ateşkes çağrısı yaptı: “İsyancılar ateşkese hazır. Ancak Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun diyalog başlatmak için tasarladığı barış planı kapsamındaki af koşullarını yerine getirmeye ve taviz vermeye hazır değiller.”

Kiev hükümeti, Rusya’yı isyancılara silah sağlamakla suçluyor. Moskova ise bu iddiayı yalanlıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, isyancıları desteklemek için doğrudan askeri müdahaleye başvurma ihtimali kaygı yaratıyor.

Savunma uzmanı Pavel Felgengauer, Rus gazetesi Novaya Gazeta’da köşe yazarı: “Şu anda Putin istikrar politikası izliyor ve doğudaki kriz ortamının devam etmesini istiyor. Bu da Rusya’nın, Kiev hükümetine karşı elini güçlendiriyor.”

Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili kavga sürerken, isyancıların kontrolundaki bölgede açılan yaralar uzun yıllar geçmeyecek bir iz bırakacağa benziyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG