Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna'da Diyalog Çağrısı Yaptı


Rusya Dışişleri bakanı Sergei Lavrov, Kiev hükümeti ile Ukrayna’nın güneydoğusunu kontrol eden Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında görüşme yapılması çağrısında bulundu.

Lavrov Peru ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, görüşmelerin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) çerçevesinde düzenlenebileceğini, Batılı ülkelerin bu tür bir diyaloğa engel çıkarmayacaklarını umduğunu belirtti.

Öteyandan Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar yeni bir hükümet binasını ele geçirdi. Silahlı ayrılıkçılar, 260 bin nüfuslu Horlivka şehrindeki valilik binasını işgal etti. Ukrayna polisi, isyancıların Horlivka’daki polis merkezini de ele geçirdiğini bildiriyor.

Yüzlerce Rusya yanlısı gösterici, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın, Luhansk ve Donetsk gibi doğu kentlerindeki hükümet binalarını işgal etmişti.

Rusya’yla birleşmek isteyen isyancılar, Donetsk’te 11 Mayıs’ta referandum yapılmasını planlıyor.

Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov ülkenin doğu bölgelerinde büyüyen Rusya yanlısı ayrılıkçı harekete karşı hükümetinin “çaresiz” olduğunu, kendi güvenlik güçlerini kontrol edemediğini açıkladı.

Bu arada Uluslararası Para Fonu IMF, Rusya’nın 2014 için büyüme tahminini yüzde 1.3’den 0.2’ye indirdi. IMF bu kararında Ukrayna krizinin yarattığı jeopolitik gerginlik ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan doğan önemli ölçüdeki ekonomik belirsizliğin rol oynadığını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG