Erişilebilirlik

Rusya, Ukrayna ve AB Yeniden Görüşecek


Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği yetkililerinin, Moskova ve Kiev arasındaki anlaşmazlığı çözmek ve doğal gaz sevkiyatını yeniden başlatmak amacıyla Brüksel'de önümüzdeki hafta bir araya gelmeleri bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Milano’da yapılan Asya-Avrupa Toplantısı’nın (ASEM) kapanış oturumundan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki çatışmaların sona erdirilmesi ve Rusya'nın doğalgaz sevkiyatını devam ettirmesinin önemini vurguladı.

Avrupa Birliği ülkelerine giden Rus gaz boru hattının önemli bir kesimi Ukrayna topraklarından geçiyor.

Barosso, Avrupa Komisyonu’nun ayrıca Ukrayna’ya, yapmak istediği reformlara yardımcı olmak amacıyla mali yardım yapabileceklerini de söyledi.

Avrupalı liderlerin Rus ve Ukraynalı Cumhurbaşkanlarıyla Cuma günü yaptıkları kahvaltıya değinen Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy da, her iki tarafın da ateşkesi uygulamayı ve karşılıklı durum düzeltici fırsatları takip edeceklerini taahhüt ettiklerini bildirdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile dünkü görüşmesinin ardından Moskova’nın Fransa, Almanya ve İtalya ile Ukrayna’nın doğusunda süren çatışmayı denetleme amacıyla insansız hava aracı kullanmada anlaştıklarını bildirdi.

Putin ve Poroshenko dün Ukrayna’daki krizi sonuca ulaştırmak amacıyla biri özel, ikisi Avrupa liderleriyle olmak üzere üç görüşme yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Putin ve Poroşenko’yla Milan’ın merkezindeki otelde Asya ve Avrupa liderlerinin yılda iki kez yapılan onuncu zirve toplantısında çok kısa görüştü. Habercilerin ikinci görüşmenin nasıl geçtiğine dair sorularına Putin “iyi” şeklinde cevap verdi.

Poroşenko Ukrayna ve Rusya arasında gaz teminine dair anlaşmazlığın çözümüne yönelik olumlu gelişmeler kaydettiklerini, Putin ile doğalgaz teslimatı hakkında yeni bir sözleşmenin ana hatlarında anlaştıklarını belirtti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Putin ve İtalya Başbakanı Maetto Renzi’yle görüştükten sonra yaptığı açıklamada “Putin’in Ukrayna krizini uzatmak istemediğini bildirdi” dedi.

Ancak Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Putin’in Ukrayna’nın güneydoğusunda yaşanan sorunu anlama konusunda diğer cumhurbaşkanlarından yeterli çaba görmediğini açıkladı.

Önceki gün Putin’le bir araya gelen Almanya Başbakanı Merkel, "bazı ayrıntılar üzerinde" ilerleme kaydettiklerini ancak “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlalinin devam ettiğini" bildirdi.

Rusya ve Batılı ülkeler arasındaki diplomatik ilişkiler, Kremlin’in doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı isyana verdiği desteği ve Moskova'nın Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhakı nedeniyle Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük düzeyinde seyrediyor. Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Amerika ve Avrupa Birliği Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım kararı almıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG