Erişilebilirlik

Rusya Suriye'den 'Siyasi Geçiş Süreci' Başlatmasını İstedi


Beşar Esad ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (arşiv)
Beşar Esad ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (arşiv)
Rusya, Suriye’de “siyasi geçiş süreci” başlatılması çağrısında bulundu, ancak çağrıda ülkedeki iç savaşın sona ermesi için Devlet Başkanı Beşar Esad’dan görevini bırakması istenmedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, dışarıdan müdahale olmadan Suriye’nin kendi geleceğine ancak Suriyeliler’in karar verebileceğinin altı çizildi.

Açıklamada çatışmalara ve kan dökülmesine son verilmesi, aralarında evlerinden olan ve mülteci durumuna düşen Suriyeliler’e insani yardım başlatılması çağrısı da yapılıyor.

Rus ve Amerika dışişleri bakanlığı yetkilileri, dün Suriye krizinin sona erdirilmesi konusunda Cenevre’de Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin de katıldığı görüşme düzenlemişti. Ancak görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

Brahimi, tüm tarafların siyasi çözüme vurgu yaptığını söylemekle birlikte, yakın bir zamanda çözüm beklenmemesi gerektiğini bildirdi.

Amerika, BM Güvenlik Konseyi’nin bazı üyeleriyle birlikte Beşar Esad’ın görevden çekildiği bir siyasi geçiş sürecine destek veriyor. Ancak Konsey’in iki üyesi Rusya ve Çin, buna karşı çıkıyor.

Suriye’de iki yıldır devam eden iç savaş, 60 binden fazla kişinin hayatına mal oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG