Erişilebilirlik

'Rusya Soğuk Savaş Sonrası Kuralları Tekrar Yazıyor'


'Rusya Soğuk Savaş Sonrası Kuralları Tekrar Yazıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:53 0:00
Geçen hafta Amerika, Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği arasında Cenevre’de yapılan anlaşmaya rağmen, Ukrayna’nın doğusunda hedeflenen ateşkes sağlıklı bir şekilde uygulanabilmiş değil. Rusya, Ukrayna hükümetini ve Kiev’e verdiği destek için Amerika’yı suçlarken, Kiev ve Washington da gerginliği tırmandıranın aslında Rusya olduğunu savunuyor. Asya gezisinde olan Başkan Obama’nın gündeminde de kriz üst sıralarda. Güney Kore ziyareti sırasında Rusya’ya mesaj veren Obama, Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulanması için Avrupalı liderlerle görüşeceğini söyledi. Obama, “Yaptırımların krizi çözmesini beklemememiz lazım” demeyi de ihmal etmedi ve ekledi “Bizim amacımız Rusya’nın ödediği bedeli yavaş yavaş artırarak Moskova’ya farklı şekilde etmesi için bir seçenek yaratmak” dedi.

Krizde gelinen son noktayı Washington’da bulunan küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar’la konuştuk.

Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan yapılan canlı yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Cenk Sidar, krizin Washington-Moskova hattında yarattığı gerilimi değerlendirdi.

“Kurallar Yeniden Yazılıyor”

Sidar, Rusya’nın küresel sahnede Soğuk Savaş sonrası dönemin kurallarını tekrar yazmak için harekete geçtiğini; Washington’un bunun farkında olduğunu ve alternatif bir strateji izleyeceğini söyledi ve ekledi: “Amerika elindeki diplomatik ve finansal araçlarla harekete geçmeye çalışıyor ama aslında yeni bir küresel düzenin ilk sinyallerini görüyoruz bugün.”

Cenk Sidar, Türkiye’nin Avrupa’da Rus doğal gazına en yüksek bağımlılığı olan 10 ülke arasında olduğunu vurguladı. Sidar, “Bugüne dek bu bir sorun yaratmamış gibi görünse de, şimdi değişen jeopolitik iklimle birlikte bu, Türkiye’nin esnekliğini engelleyebilir” yorumunda bulundu.

“Türkiye’nin Ekonomik Kırılganlığı Artıyor”

Sidar, Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla ortaya çıkabilecek küresel ekonomik durumun bölgeyi ve dolayısıyla Türkiye’yi de etkileyebileceğini belirtti. Küresel görünümün de Türkiye için çok olumlu olmadığının altını çizen Sidar, jeopolitik krizlerin Türkiye’nin ekonomisinin kırılganlığını hem içeriden hem dışarıdan arttırdığını da vurguladı.
Washington’da bulunan küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar’la söyleşimizin tamamını yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Amerika’nın Sesi’nin canlı bülteninin diğer tüm arşivineyse buradan ulaşabilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG