Erişilebilirlik

‘Rusya’nın Saldırganlığı Ciddi Bir tehlike’


‘Rusya’nın Saldırganlığı Ciddi Bir tehlike’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Harvard Üniversitesi Belfer Bilim ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi uzmanı, ABD Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarlarından Paula Dobriansky’ye göre, eski Sovyet politikalarının canlanma tehlikesi dünyayı tehdit ediyor

Amerikalı uzmanlar, Ukrayna kirizinin giderek derinleşmesinden kaygılı. Rusya’nın Ukrayna krizini Kırım’ı ilhak etmenin de ötesine götürme ihtimali ciddi kaygı uyandırıyor. Amerika’nın Sesi’nden Carol Castiel, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın eski Küresel Konular ve Demokrasiden Sorumlu Müsteşarı Paula Dobriansky’yle konuştu.

2001-2009 yılları arasında Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın küresel konular ve demokrasiden sorumlu eski müsteşarı Paula Dobriansky, şu anda Harvard Üniversitesi Belfer Bilim ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde öğretim görevlisi. Dobriansky Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden sonra eski Sovyet politikalarının canlanması ihtimalini dünya için büyük tehlike olarak görüyor.

Paula Dobriansky, Rusya’nın saldırgan tavırlarının Avrupa’da yeni neslin karşı karşıya kaldığı en büyük zorluk olduğu tezine katıldığını söylüyor:

“Kesinlikle doğru, birçok şey tehdit altında. Sözkonusu olan sadece Rusya’nın Ukrayna’yı yasadışı şekilde işgal etmesi, ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemesi, Avrupa’yla yakınlaşmaya ve siyasi ve ekonomik reformlar yapmaya çalışan Ukrayna’yı zayıflatması değil. Küresel dengeler açısından da birçok tehdit mevcut. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunması uluslararası hukuku, yasal standartları, uluslararası dengeleri alt üst etti. Avrupa kıtasında bu tarz bir saldırganlık şimdiye kadar hiç yaşanmamıştı. Bu açıdan bazı yapılar temelden sarsıldı.”

Demokrasi ve uluslararası ilişkiler uzmanı Paula Dobriansky, Rusya’yı saldırgan tavırlarından vazgeçirmek için uygulanan yaptırımların dışında Amerika’nın alabileceği önlemler konusunda da ‘ortak yanıt’ verilmesinin önemini vurguladı:

“Batı’nın Rusya karşısında birleşmesi ve ortak yanıt vermesi çok önemli. Batı, Kırım’ın yasadışı şekilde ilhak edilmesini kabul edemeyeceği mesajı vermeli. Rusya’nın Ukrayna’nın ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı göstermemesi durumunda Batı’nın siyasi birliktelik sergilemesi şart.”

Eski dışişleri yetkilisi Dobriansky’ye göre, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya yönelik saldırgan tavırlarıyla Avrasya Birliği’ni yeniden oluşturmak istiyor:

“Avrasya Birliği, Putin’e göre Batı’nın değerlerini taşımayan, başka değerlere sahip ülkelerden oluşacak. Putin, Ukrayna’da varolmayan bir durumu zorla oluşturmaya çalışıyor. Ukrayna, bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana hiçbir zaman ayrılıkçı hareketlere sahne olmamıştı. Etnik Ukraynalılar, Rusça konuşan Ukraynalı ve Ruslarla dostluk ve barış içinde yaşıyordu.”

Paula Dobriansky, bu dengenin bozulmasının dünya için ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG