Erişilebilirlik

Rusya ‘Hedef IŞİD’ Diyor


Rusya geçen hafta Suriye’de başlattığı müdahale kapsamında IŞİD’e karşı 60 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Ancak Suriyeli muhalifler ve komutanlar, Moskova’nın ana hedefinin ılımlı muhalifler olduğunu söylüyor.

Batılı liderlerin, Rusya’nın muhalifleri hedef alan saldırıları durdurması çağrılarından sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da benzer bir çağrıda bulundu. Erdoğan, televizyon röportajında Rus hava saldırılarının ılımlı muhalifleri hedef aldığını söyledi.

Saldırıların Hama, Humus ve Halep üzerinde yoğunlaştığını söyleyen Erdoğan, buradaki silahlı grupların Esat rejimiyle mücadele ettiğini belirtti. “Rusya neden Suriye ile bu kadar ilgili? Bunu anlamak istiyorum” diye konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometrelik sınırı olduğunu ve son durumun kendisini rahatsız ettiğini bildirdi.

Rusya ‘Hedef IŞİD’ Diyor

Ancak Rus yetkililer hedefin IŞİD olduğunu söylüyor. Rusya Genelkurmay Sözcüsü Andrey Kartapolov, Cumartesi düzenlediği basın toplantısında Rus uçaklarının son 72 saatte 50 IŞİD hedefini vurduğunu açıkladı. Yetkili, saldırılardan birinde kullanılan sığınak delici bombanın Rakka yakınlarındaki yeraltı komuta üssünü vurduğunu da ekledi.

Kartapolov, saldırıların daha da yoğunlaşacağını söyledi ve Rusya’nın, Amerika’ya, operasyon düzenledikleri alanlarda uçmamaları konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti. Sahil bölgesinde yaşayanlar hafta sonunda, Rus Su-24, 25 ve 35 savaş uçaklarının neredeyse her saat Basel el Esad havaalanından kalkarak kuzeye ve doğuya yöneldiğini bildirdi.

Russia Today gibi Rus hükümetine bağlı yayın kaynakları haberlerinde Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı videolara yer verdi. Rakka’ya yönelik saldırının görüntülerini yayınlayan kanallar Moskova’nın operasyonunun amacının İslamcı örgütler arasında panik yaratmak olduğunu bildirdi. Rus medyası, Batı’nın, Rusya’nın asıl hedefinde Batı destekli militanlar olduğu iddialarını sert dille eleştirdi.

Rusya’nın Suriye’ye müdahalesine karşı çıkan ve merkezi Londra’da bulunan muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de Cumartesi günkü Rus saldırılarının Rakka’nın batısını hedef aldığını doğruladı.

Esat’ın Düşmanlarına Yönelik Saldırılar

Ancak Pazar günü Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ve muhalif komutanlar, Rusya’nın, İdlib kentine yönelik birkaç saldırı düzenlediğini bildirdi. Kent birkaç farklı grup ve El Nusra’nın kontrolü altında. El Nusra bir taraftan hükümet güçleriyle savaşırken, diğer taraftan da IŞİD ile çatışmayı sürdürüyor.

İdlib’de Rus hava güçleri Maaret el Numan’daki bir eğitim kampını ve silah deposunu vurdu. Muhalif komutanlar, Rusya’nın ayrıca Cisr eş Suğur’da silah ve mühimmat depolarını vurduğunu bildirdi.

Pazar günü ayrıca Rusya’nın, Hama’nın kuzeyinde kırsal bölgeye yönelik hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Bölgede Tel Vasit, Ziyara, Sahl el Gahb köyleri hedef alındı. Bu bölgelere de farklı milislerin elinde. Suriye’de devlet medyasında çıkan bir habere göre Rus ve Suriye savaş uçakları ayrıca Hama bölgesinde Batı destekli milislerin kontrolundaki Latamneh’de bir komuta merkezini bombaladı.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın 20 hava saldırısından yalnızca birinin IŞİD’i hedef aldığını belirtti. Fallon, Rusya’yı hedefe kitlenmeyen “aptal bomba”ları, sivillerin yaşadığı bölgelerde ve Batı’nın ve Körfez ülkelerinin desteklediği milislere karşı kullanmakla suçladı.

Her sabah yapılan saldırıları incelediklerini söyleyen Fallon, ellerindeki verilerin saldırıların IŞİD’i hedef almadığı, sivillerin hedefe kitlenmeyen bombalarla vurulduğu ve Esat’la savaşan Özgür Suriye Ordusu’nun bombalandığı yönünde olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Cumartesi yaptığı konuşmada Rusya’yı ılımlı ve İslamcı muhalifler arasında ayrım yapmamakla suçladı. Cameron bu nedenle Rusya’nın aslında bir kasap olan Esat’ı desteklediğini ve durumu çok daha kötü hale getirdiğini söyledi.

Putin Destekçileri Hava Saldırılarını Savunuyor

Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, Batı’dan gelen eleştirileri reddetti. Rusya 24 Televizyonu’na konuşan Sözcü, ılımlı muhalifleri hedef alan hava saldırılarının yalnızca söylenti olduğunu ve muhalif milislerle IŞİD arasında bir fark olmadığını öne sürdü. Peskov, “Bugüne kadar kimse ılımlı muhalefetin ne anlama geldiğini açıklayamadı” diye konuştu.

Rus hava saldırıları yoğunlaşırken uzmanlar da Körfez ülkeleri ve Türkiye’nin buna karşılık muhalif gruplara desteğini arttıracağı uyarısında bulunuyor. Bu destek çerçevesinde bu ülkelerin milislere, Rus uçak ve helikopterlerini düşürebilecek omuzdan ateşlenebilir uçaksavar füzeler vereceği düşünülüyor. İngiliz hükümeti danışmanı General Simon Mayall, savaşın yoğunlaşmasının arazide son derece tehlikeli bir durum yarattığı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG