Erişilebilirlik

Rublenin Değer Kaybı Durdu


Moskova'da döviz kurlarını gösteren bir elektronik levha
Moskova'da döviz kurlarını gösteren bir elektronik levha

Rublenin değer Moskova’nın zor durumdaki para birimini destek için yeni önlemler alacağını açıklamasının ardından hafifçe düzeldi.

Düzelme, Rusya maliye bakanlığının “değeri aşırı düşen” rublenin istikrarını sağlamak için gerektiği sürece döviz reservlerinden tarzim satışları yapacağını açıklaması üzerine gerçekleşti.

Çarşamba günü Moskova borsasında rublenin değeri yüzde 5 yükseldi ve 1 dolar 65 ruble üzerinden işlem gördü.

Bir gün önce Moskova borsasında, 1 dolar 80 ruble,1 Euro ise100 rule üzerinden işlem görmüştü. Batı para birimleri karşısında rublenin bu yıl yaklaşık yüzde 60 değer kaybettiği bildiriliyor.

Rusya merkez bankası rublenin değer kaybını önlemek için faizleri yüzde 10.5 den 17’ye çıkartmış bulunuyor. Bu son 16 yılın en yüksek faiz artışı oluyor.

Rublenin değer kaybı, Rus ekonomisinin bel kemiğini oluşturan petrolün fiyatının son zamanlarda düşmesine ve Batı’nın Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara bağlanıyor.

Dünya piyasalarında petrolün varil başına fiyatı hem Kuzey Denizi hem de Batı Teksas’da Salı günü 60 doların altına indi.

Dünya Bankası geçen hafta, petrol fiyatlarının 78 doların altında seyretmesi halinde Rus ekonomisinin 0.7 küçüleceğini tahmin etmişti.

Ancak petrol fiyatlarının daha da düşük seviyede seyretmesiyle, Rus ekonomisinin daha da küçülmesi bekleniyor.Uzmanlara görepetrol fiyatları 60 dolar seviyesinde kalırsaRus ekonomisi gelecek yıl yüzde 4.8 küçülebilir.


STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG