Erişilebilirlik

Romney Çekildi Jeb Bush'un Önü Açıldı mı?


Romney Çekildi, Jeb Bush'un Önü Açıldı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Mitt Romney 2016 Başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Romney, daha önce seçimlerde üçüncü kez aday olmayı düşündüğünü belirten Romney, son anda seçim yarışına katılmaktan vazgeçti. Kararda Cumhuriyetçiler'den bazılarının aday olursa Jeb Bush'u destekleyeceklerini açıklamasının etkili olduğu söyleniyor

2012 başkanlık seçimlerinde Obama’ya yenilen Mitt Romney, 2008’de de partisinin adaylığı için yarışmıştı.

Ancak Romney, destekçilerine, 2016 seçimlerine katılmayacağını söyledi.

Romney’e destek verenlerden bazıları, aday olması halinde Florida eski valisi Jeb Bush’u destekleyeceklerini açıklamıştı.

Siyasi uzman John Fortier, Romney’nin kararının Jeb Bush’a yardımcı olabileceğini söylüyor:

“Jeb Bush iddialı bir aday. Parti tabanında büyük desteğe sahip ancak Çay Partisi Bush’un göçmenlikle ilgili görüşleri ve Cumhuriyetçiler’e yakınlığı nedeniyle endişelenebilir. Destek aldığı güçlü bir taban var. Demakrat Parti’de Hillary Clinton’ın olduğu kadar favori bir politikacı değil ama yine de aday olursa iddialı görünüyor.”

Romney, partideki diğer liderlere şans tanımak amacıyla bu kararı aldığını söyledi.

Iowa’da konuşan ve aday olmayı düşündüğünü belirten emlak kralı Donald Trump da, Romney’nin üçüncü kez yarışa katılmayacağını söylemişti:

“Aday olmaz, çünkü daha önce denedi ve kaybetti!”

Mitt Romney 2012 seçimlerinde “Obama’ya destek verecek olan yüzde kırk yedilik kesim beni ilgilendirmiyor” diyerek, kampanyasına büyük zarar vermişti. Cumhuriyetçi strateji uzmanı Scott Faulkner’e göre, bu durum Romney’e 2016’da da sorun çıkarabilirdi:

“Romney iki kötü seçim geçirdi. İlkinde partisinin adaylığını bile alamadı. İkincisinde de çok kötüydü. Bu devirde tuvaletinizin ve yatak odanızın dışına çıktığınızda, söylediğiniz her şeyin kayıtlara geçeceğini unutmamanız gerekiyor. Kampanyasına bağışta bulunan bir grupla konuşurken, garsonların telefonları olduğunu unutarak yüzde kırk yedi ile ilgili yorum yapmak, günümüz dünyasının nasıl işlediğini bilmemek demektir.”

Romney’nin kararı New Jersey Valisi Chris Christie, Wisconsin Valisi Scott Walker, Florida Senatörü Marco Rubio ve Kentucky Senatörü Rand Paul gibi adayların önünü açabilir.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG