Erişilebilirlik

Robotlar Sosyal Hayatımıza Giriyor


Robotlar Sosyal Hayatımıza Giriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Endüstriyel robotlar, dünyanın dört bir yanında fabrikalarda ve konutlarda kullanılıyor. Uzmanlara göre birkaç yıl içinde insanlarla iletişim kurabilen sosyal robotlar da kullanılmaya başlayacak

Endüstriyel robotlar, dünyanın dört bir yanında fabrikalarda ve konutlarda kullanılıyor. Akıllı elektrik süpürgeleri, evlerde kullanılan robotlara bir örnek. Uzmanlara göre birkaç yıl içinde insanlarla iletişim kurabilen sosyal robotlar da kullanılmaya başlayacak.

Robotlar otomobil yapımında ve sualtı araştırmalarında çok işe yarıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Cynthia Breazeal’a göre robotların insanlarla iletişim kurması, çalan telefona yanıt vermekten çok daha karmaşık: ”Sosyal robotların insanlarla kurduğu iletişim, bir makineden çok bir bireyle kurulan iletişime benziyor. Bu robotlar insanlarla işbirliği ya da ortaklık yapıyormuş hissi verecek şekilde tasarlanıyor.”

Washington yakınlarındaki Donanma Araştırma Laboratuvarı’nda uzmanlar, insanlarla birlikte yaşayacak robotların ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğini araştırıyor. Uzman Alan Schultz’a göre sosyal robotlar, sosyal durumlara uyum sağlamak zorunda: ”İnsanlarla birlikte yaşayacak robotların bizim kurallarımıza uymaları, bizim beklentilerimiz doğrultusunda davranmaları gerekiyor. Böylece etrafımızdaki robotların varlığının farkında olmadan, rahatımız kaçmadan yaşamaya devam edebiliriz.”

Sosyal robotların insan çehresine sahip olması da gerekmiyor. California’daki Savioke Robotics firmasının başkanı Steve Cousins, tasarladıkları Botlr yani ‘uşak’ adlı robotun bir otelde kurye olarak kullanımı için testlere başlandığını söylüyor. ”Robotumuz insanların yaşadığı alanlarda bulunmak, insanlarla iletişim kurmak için tasarlandı. Robot otelin resepsiyonundaki görevliyle, asansöre binen kişilerle, teslim edilen paketi alan otel görevlisiyle iletişim kuruyor.”

Sosyal robotlar şimdiye kadar mesaj iletme ya da fotoğraf çekme gibi son derece basit işler için tasarlandı. Ancak Cynthia Breazeal, robotların becerilerinin kapsamının genişleyeceği görüşünde: ”Robotlar eğitim, sağlık, eğlence, internet hizmetleri gibi alanlarda kullanılabilir. Kimseye muhtaç olmadan yaşlanmak, aile bağlarını korumak isteyenler de robotlardan yararlanabilecek.”

Kimilerine göreyse cam temizleyecek ya da yemek yapacak robotlar icat edilmediği sürece akıllı telefonlarımızın zaten yaptığı işleri yapan aygıtlara para harcamak mantıklı görünmüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG