Erişilebilirlik

Richard Branson: 'Kaza Aydınlatılacak'


Richard Branson
Richard Branson

İngiliz milyarder Richard Branson, kendi şirketi Virgin Galactic’e ait turistik uzay aracının düştüğü kazayı aydınlatmaya kararlı olduğunu açıkladı. Atmosferin üst tabakalarına zengin turistleri taşımak için üretilen SpaceShipTwo adlı aracın deneme uçuşunda düşmesi sonucu bir pilot ölmüş, diğeri de ağır yaralanmıştı.

Branson basın toplantısında yaptığı açıklamada, turistik uzay programının en büyük önceliğinin “emniyet” olduğunu söyledi.

Kazayla ilgili ayrıntı vermeyen Branson, Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nden yetkililerin yürüttüğü soruşturmanın daha ilk aşamasında olduklarını hatırlattı.

SS2 adlı ticari uzay aracı, deneme uçuşunda kendisini 15 bin metre irtifaya taşıyan uçaktan ayrıldığı sırada, kaza yaparak California eyaletindeki Mojave Çölü’ne düşmüştü. Yetkililer, ağır yaralı pilotun fırlatma koltuğu aracılığıyla düşen araçtan atlamayı başardığını bildirdi.

Düşen SS2 aracının enkazı
Düşen SS2 aracının enkazı

İki pilot da, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne çalışan Northrop Grumman şirketinin alt birimlerinden Scaled Composites şirketine çalışan deneyimli test pilotları olarak tanınıyor. Scaled Composites şirketi, bu talihsiz uçuş sırasında ilk kez yeni bir roket yakıtı bileşiminin kullanıldığını, ancak yakıtın yerdeki denemelerinde başarılı sonuçlar alındığını belirtti.

Virgin Galactic şirketi, Richard Branson tarafından kuruldu. Uzaya zengin turist taşıma, yeni bir fikir değil. 2000'li yılların başında Soyuz uzay araçlarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürülen milyarder işadamlarının cebinden bu gezi için 20 ila 40 milyon dolar çıkıyordu. Richard Branson ise 250 bin dolara, SS2 aracıyla “yerçekimsiz” ortamı birkaç dakikalığına tattırmak amacıyla zengin turistleri yüz kilometre irtifaya taşımayı önermişti.

Ancak Amerika’da aynı hafta içinde iki ayrı uzay aracında kaza yaşanmış olması bir tatsızlık yaratmış durumda.

Salı günü de yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan insansız bir roket, başkent Washington’a komşu Virginia eyaletindeki NASA üssünden fırlatıldıktan birkaç saniye sonra düşerek infilak etmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG