Erişilebilirlik

‘PYD’yle İlgili Politikamız Aynı’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Amerikan hükümeti olarak PYD’yi terör örgütü olarak görmeme yönündeki politikalarında değişiklik olmadığını tekrarladı. Kirby, günlük basın brifinginde, Türk hükümetinin PYD konusunda ABD’nin tutumundan duyduğu rahatsızlığa ilişkin soruları yanıtladı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasına ilişkin soru üzerine Kirby, “Büyükelçi Bass’ın üst düzey Türk yetkililerle görüştüğünü doğrulayabilirim. Diplomatik görüşmelerimizin ayrıntıları hakkında konuşmuyoruz. Ancak elbette, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşın karmaşıklığı gözönüne alındığında konuşacak çok şey var” dedi.

Kirby, “ABD hükümetine göre PYD’nin terör örgütü olmadığı yönünde daha önce ifade ettiğiniz tutumun arkasında mısınız?” sorusunu, “Doğru. Bu konudaki politikamızda hiçbir şey değişmedi. Bununla birlikte, PKK’yı yabancı terör örgütü olarak görüyoruz ve Türk vatandaşlarına yönelik terör saldırılarının durması yönündeki güçlü arzumuz devam ediyor” şeklinde yanıtladı.

Sözcü Kirby’ye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a PKK ile PYD arasındaki ilişkiyi gösteren belgeler verdikleri ve ABD’nin PYD’ye yönelik yaklaşımını safça buldukları yönündeki sözleri de soruldu.

Çavuşoğlu’nun açıklamasını görmediğini kaydeden Kirby, “Dün söylediklerimin aynısını söyleyeceğim. Türkiye ile endişeleri hakkında görüşmeye devam ediyoruz. Bu endişeleri anlıyoruz. Türkiye’nin DAEŞ’e karşı koalisyona sağladığı yardım ve katkıları takdir ediyoruz. Türkiye ile ortaklığımızı güçlendirmenin ve koalisyon olarak DAEŞ’e karşı çabalarımızı yoğunlaştırma yollarını ele almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kirby, bir gazetecinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Halep’e sahip çıkacağız” sözlerine dikkati çekerek, bunun Türkiye’nin bir tür askeri eyleme hazırlandığı anlamına gelip gelmediğini sorması üzerine, Sözcü, açıklamaları görmediğini, başka hükümetlerin açıklamaları, niyetleri ya da askeri meseleleri hakkında konuşmayacağını söyledi.

ABD olarak Suriye’deki iç savaşın askeri çözümü olmadığına inandıklarını ve bu tutumlarının değişmeyeceğini vurgulayan Kirby, Türkiye’nin Suriye ile ilgili siyasi süreçte kilit bir oyuncu olarak, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun kurucu üyelerinden biri olduğunu ve siyasi çözümleri öngören BM kararlarına imza attığını hatırlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG