Erişilebilirlik

Pyatt: 'Putin Somut Adımlar Atmalı'


Pyatt: 'Putin Somut Adımlar Atmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Amerika, Ukrayna stratejisini değiştirmeyen Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayacak. Amerika'nın Sesi'ne açıklamalar yapan Amerika’nın Ukrayna Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in krizi sona erdirmek için somut adımlar atması gerektiğini söyledi

17 Temmuz’da Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının düşürülmesi, Ukrayna’nın doğusundaki iç savaşı bir anda yeniden gündeme çıkardı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Amerika’nın Ukrayna Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, toplanan delillerin uçağın Rus yapımı silahlarla düşürüldüğünü kanıtladığını söylüyor:

“Malezya Havayolları’na ait uçağın ayrılıkçıların kontrolundaki bölgeden fırlatılan bir SA-11 füzesiyle vurulduğundan eminiz. Bu füze sisteminin Rusya’ya geri çekildiğini biliyoruz. Şu anda tek bilmediğimiz düğmeye kimin bastığı.”

Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar, soruşturmayı yürüten müfettişlerin kaza bölgesine girmesine sınırlı izin veriyor.

Büyükelçi Pyatt’a göre, Cumhurbaşkanı Putin’den gelecek bir telefon, kaza bölgesine girişi sağlayabilir:

“Bilinmesi gereken bir nokta var; Donetsk Cumhuriyeti adı verilen grubun birçok lideri Rus pasaportlu Rus vatandaşı. Bunların bazıları Rus istihbarat teşkilatı ajanları.”

Rusya, ayrılıkçılara destek vermediğini iddia ediyor. Büyükelçi Pyatt Amerikan istihbaratının bunun aksini gösterdiğini söylüyor:

“Rusya’dan gerginliği arttıran davranışlar görüyoruz. Sınır bölgesindeki eğitim kamplarından endişeliyiz. Daha gelişmiş silah sistemlerinin bu kampların yakınlarına yığıldığını biliyoruz. Belki de amaç bunları Ukrayna’ya nakletmek.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporu, bölgedeki iç savaş nedeniyle giderek artan sivil ölümler konusunda uyarıda bulunuyor. Büyükelçiye göre Ukrayna ordusu şu ana kadar kendisini frenlemiş durumda.

Geoffrey Pyatt: “Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun Donetsk dahil, Oblast’taki hiçbir kentte çatışma olmayacağına dair verdiği sözde duracağını ümit ediyoruz.”

Amerika, finans, enerji ve savunma alanlarında faaliyet gösteren Rus şirketlerine ve şahıslara yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Büyükelçi, Avrupalı müttefiklerin de bu yönde hareket etmesini memnunlukla karşılıyor.

Geoffrey Pyatt: “Şu ana kadar uygulanan yaptırımların etkili olmasının nedeni Avrupa ile ortak çalışmamız. Amacımız, Avrupa’nın güvenliği ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyması gerektiği konusunda Rusya’ya açık ve tutarlı bir mesaj göndermek.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya’nın Amerika ve Avrupa Birliği’nden gelen yeni yaptırımlardan dolayı üzgün olduğunu, ancak karşılık vermeyeceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG