Erişilebilirlik

Plastik Torbalar Yasaklanmalı mı?


Plastik Torbalar Yasaklanmalı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Dünya’da her yıl milyarlarca tek kullanımlık plastik torba harcanıyor. Çevrecilere göre bu torbaların geri dönüşümü zor ve biyosfere zarar veriyor. Plastik torba sektörüyse torbaların tekrar kullanıldığını söylüyor ve geri dönüşümün kişisel bir sorumluluk olduğunu belirtiyor

Kent yetkililerine göre, New Yorklular her yıl 5 milyar 200 milyon plastik torba harcıyor. Torbalar neredeyse her süpermarkette ve eczanede kullanılıyor. Birçok kişi torbalardan memnun: “Kullanımı kolay ve hafif. Saklaması da çok kolay.”

Ancak bu torbaların kullanımdan sonra ne olduğu önemli bir çevre sorunu. Lilly Belanger No Impact Project’ten: “Plajlara yayılıyor. Olukları tıkıyor. Ağaçlara takılıyor. Su canlıları bunları yutuyor. Sonra biz bu canlıları yiyoruz. Genelde gezegen için kötü olan her şey bizim için de kötü.”

Plastik torbalar petrol ve doğalgaz ürünlerinden yapılıyor ve toprakta çözülmüyor. Berenger geri dönüşümün de zor olduğunu söylüyor. New York kenti her yıl 10 milyon dolar harcayarak 100 bin ton plastik torbayı eyalet dışı çöplüklere taşıyor.

Yılda 100 bin ton plastik torbayı taşımak için yılda 10 milyon dolar harcanıyor.

PlasticBagLaws.org’dan avukat Jennie Romer plastik torbaların yasaklanması ya da ücretlendirilmesiyle ilgili yerel kurallar ve eyalet yasaları üzerinde çalışıyor. Bugüne dek 150 belediye konuyla ilgili yasa çıkarmış.

Jennie Romer: “Washington’da tek kullanımlık torbalara 5 cent ücret konması kullanımı yüzde 60 düşürdü. Los Angeles’ta plastik torbaların yasaklanması ve kağıt torbalara 10 cent ücret uygulanması tek kullanımlık torbalara ilgiyi yüzde 95 azalttı.

Çevreciler ve New York belediyesinden bazı üyeler tek kullanımlık torbalara 10 cent ücret uygulnmasını istiyor.

American Progressive Bag Alliance adlı sektör temsilcisi gruptan Mark Daniels’a göre, bu, devletin sınırlarını aşması anlamına geliyor: “Bu sizin kişisel sorumluluğunuz. Bir marketten çiklet ve kola alıyorsanız torbaya ihtiyacınız yok. Reddedebilirsiniz.”

Jennie Romer’a göre, müşteriler genelde bedava şeyleri reddetmiyor: “10 cent’lik bir ücret müşterileri torba kullanımını düşünmeye zorlar. Bu yasalar gerçekten de işe yarıyor.”

Mark Daniels birçok kişinin plastik torbaları evde kullandığını ve Amerika’da üretilen bu torbalara sınırlama getirmenin hem üretimde hem de geri dönüşümde istihdamı azaltacağını söylüyor.

Çevreci gruplar plastik torba önerilerini kent ve eyalet yöneticilerine sunmaya ve seçim konusu yapmaya çalışıyor. Federal hükümet ise Amerikalılar’ın yıllık plastik torba kullanımında ciddi bir artış olduğu uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG