Erişilebilirlik

Pilotların Ruh Sağlığı Tartışması


Pilotların Ruh Sağlığı Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Fransa’da Alp dağlarına düşen Germanwings havayolunun ikinci pilotu hakkında elde edilen bilgiler artıyor. Araştırmacılar, pilotun akıl sağlığı ile ilgili sorunlarını yetkililerden gizlediğini söylüyor, bu durum da pilotların sağlık durumuyla ilgili kaygıları daha da arttırıyor.

Germanwings Havayolu’nun yardımcı pilotu Andreas Lubitz’in evinde yapılan aramada polis çöpe atılmış doktor raporları buldu. Raporlardan biri uçuş günü Lubitz’in raporlu olduğunu gösteriyor. 27 yaşındaki yardımcı pilot, kaptan pilotu bilinçli şekilde kokpit dışında tutup, uçağı dağa çarptırarak 150 kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor.

Christoph Kumpa, “Lubitz hastalığını işvereninden ve meslektaşlarından gizledi” diyor.

Pilot eğitimini 2009’da tamamlayan Lubitz’in eğitimden sonra yaklaşık bir buçuk yıl depresyon tedavisi gördüğü ortaya çıktı. Havayolunun kayıtlarında pilotun düzenli aralıklarla psikolojik sağlık kontrolundan geçmesinin önerildiği yazıyor. Ancak Germanwings’in bağlı olduğu Lufthansa havayolunun bu kayıtları takip edip etmediği bilinmiyor.

Bazı uçak yolcularına pilotların düzenli olarak psikolojik kontroldan geçirilmelerinin gerekli olup olmadığını sorduk.

Yolculardan biri, “Böyle uzun saatler ve dikkat gerektiren bir meslekte pilotların düzenli aralıklarla kontroldan geçirilmesi bence mantıklı” şeklinde konuşuyor.

Bir başka yolcu ise, “Pilotların askerlerden ya da örneğin tren kullanan kişilerden farkı yok. Şirketler çalışanlarının psikolojik testleri geçebilmeleri için herşeyi yapıyor” diyor.

Amerikalı pilotlara göreyse durum böyle değil. Amerikalı pilotlar sendikası ALPA’nın Amerika’nın Sesi’ne verdiği bilgiye göre Amerika’da pilotlar işe alınmadan önce akıl ve ruh sağlığı taramasından geçiyor. Ancak Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu pilotlar bir kez işe başladıktan sonra düzenli olarak yapılan sağlık taramalarının akıl ve ruh sağlığına öncelik vermediğine, yapılan taramanın da basit bir anketten oluştuğuna dikkati çekiyor.

Douglas Kidd, “Havayollarına ve Federal Havacılık Dairesi’ne güveniyoruz” diyor.

Ulusal Havayolu Yolcuları Derneği Başkanı Douglas Kidd, daha çok beklentileri olduğunu vurguluyor: “Şirketlerin sadece pilotların değil, kabin memurlarının da fiziksel ve zihinsel sağlığından sorumlu tutulması gerekir.”

Yardımcı pilot Lubitz’in evinde yırtılmış bir şekilde çöpte bulunan bir doktor raporu, kaza günü pilotun izinli olması gerektiğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG