Erişilebilirlik

Petrol Üreten Ülkeler Düşük Fiyatları Tartışıyor


Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi
Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, diğer OPEC üyeleriyle görüştü, ancak taraflar düşen petrol fiyatlarına karşı üretimi azaltma konusunda anlaşamadı.

Suudi Arabistan Petrol bakanı Ali el Naimi, perşembe günkü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı öncesinde Viyana’da Venezüella, Rusya ve Meksikalı enerji yetkilileri ile görüştü. Ancak Suudiler’in üretimi düşürme konusundaki duruşlarının değişmediği bildiriliyor.

Aralarında Suudi Arabistan ve Venezüella’nın da bulunduğu 12 ülkeden oluşan OPEC karteli dünya petrol gereksiniminin 3’te 1’ini karşılıyor. OPEC üyesi olmayan Rusya ve Meksika ise kilit üreticiler arasında.

Bazı ülkeler küresel petrol fiyatlarının Haziran’dan bu yana yüzde 30 düşmesi ve bir varilin 80 doların altına inmesi nedeniyle Riyad’ın üretimi düşürme kararı almasını istiyor.

Durum araba sahiplerinin ve işyerlerinin enerji masraflarını azalttı. Ancak petrol üreten ülkeler, fiyatların düşmesinden endişe duyuyor. OPEC düşen fiyatların üye ülkelere maliyetinin günde 1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Rusya ise üretimini günde 25 bin varil azaltacağını bildirdi. Ancak bu rakamın küresel fiyatları etkilemesi beklenmiyor.

Uzmanlar fiyatların düşmesinin nedenlerinin üretim fazlası, istikrarsız küresel ekonomide enerji talebinin düşmesi ve Amerika’da kaya petrolü üretimi olduğunu söylüyor. Amerika, kaya petrolü üretimi sayesinde dünyanın en büyük petrol üreticisine dönüştü.

Ancak ABD’de petrol üretim maliyetleri Suudi Arabistan’dan fazla. Bazı uzmanlar, 80 doların altındaki varil fiyatının hidrolik çatlatma ile petrol üreten Amerikan firmalarını üretimi durdurmaya itebileceğine ve Suudi Arabistan’ın üretimi kısmamaktaki amacının da pazar payını Amerikalı üreticilere kaptırmamak olduğuna dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG