Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları Düşüyor


Petrol Fiyatları Düşüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Dünya petrol fiyatları hızla düşerken yeni bir Dünya Bankası raporuna göre fiyatlar bir yıl kadar düşük kalabilir. Ancak uzmanlar düşük fiyatların siyasi gerilimlere neden olabileceğini ve enerji sektöründeki yatırımlara zarar verebileceğini söylüyor

Yeni petrol üretim tekniklerinin imalatı arttırması petrol piyasasını etkiliyor. La Salle Üniversitesi’nden ekonomi ve siyaset uzmanı Edward Turzanski Amerika’nın Sesi’yle Skype aracılığıyla şunları söyledi: “Yeni teknolojiler oldukça ekonomik ancak bir o kadar da jeopolitik etkileri var.”

Pazarda yaşanan değişim Avrupa ve Asya’daki ekonomik durgunluğun enerji talebini azalttığı bir döneme rastladı. Bu nedenle petrol fiyatları düşüyor.

Enerjiye daha az para harcanması başka ürün ve hizmetlere ayrılan parayı arttırıyor ve bazı ülkelerde ekonominin büyümesine yardımcı oluyor.

Ancak düşük petrol fiyatları Suudi Arabistan, İran ve Rusya gibi ülkelerin ekonomilerine ve siyasi güçlerine zarar verebilir.

Rusya ekonomisi Ukrayna’daki olaylar nedeniyle uygulanan yaptırımlarla zorlanıyor.

Stratejik Enerji ve Ekonomi Araştırmaları’ndan Michael Lynch düşük petrol fiyatlarının uzun dönemde Vladimir Putin’in ülke içinde iktidarı elinde tutmasını zorlaştıracağını söylüyor: “Uzun dönemde yaptırımlar ve düşük petrol fiyatları Putin’in üstünde baskı yaratacak.”

Artan petrol üretimi, daha masraflı da olsa diğer yöntemlerle elde edilemeyen petrole ulaşılmasını sağlayan hidrolik çatlatma gibi teknolojilerle sağlanıyor. Bu yöntemlerle üretim petrol varili fiyatını 50 ile 80 dolar aralığına taşıyor.

Yüksek masraflar ve düşük fiyatların bu yöntemleri karsız kılması da mümkün. Peter Rigby Standard and Poors uzmanı: “Kaya petrolü üretimi karsız hale gelirse Amerika’nın petrol üretimi durabilir.”

Yenilenebilir enerji yatırımları da tehdit altında. Eğer petrol fiyatı düşerse yatırım dolarları bu sektöre yönelmeyebilir. Lynch yeni bir düşük enerji fiyatları dönemine girmiş olabileceğimizi söylüyor. Standard and Poors ise petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde değişkenlik göstereceğini ve fiyatların ekonomik ve finansal değişimlerden etkileneceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG