Erişilebilirlik

Petraeus'a 100 Bin Dolar Para Cezası


David Petraeus (solda)
David Petraeus (solda)

Hizmete özel bilgileri metresine verdiği iddiasıyla yargılanan Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) eski Başkanı David Petraeus, 100 bin dolar para ve iki yıl gözetim cezasına çarptırıldı.

62 yaşındaki Petraeus, Irak ve Afganistan savaşları sırasında Amerikan ordusunun en gözde komutanlarından biriydi. Petraeus orgenerallikten emekli olduktan sonra Başkan Barack Obama tarafından CIA başkanlığına getirildi. David Petraeus 2012’de istifa edinceye kadar CIA başkanlığını bir yıl yürüttü.

Petraeus’un istifasına yol açan olay, iki buçuk yıl önce biyografisini yazan Paula Broadwell’le gizli ilişkisinin ortaya çıkması olmuştu. Paula Broadwell, Petraeus’un komutanlığı sırasında başladığı biyografisini üç yıl önce, gizli aşk ilişkisi ortaya çıkmadan önce yayınladı.

Emekli orgeneral, iki ay önce suçunu kabul ederek daha büyük skandala yol açabilecek bir davadan kurtuldu. Petraeus, bu şekilde gizli bilgileri izinsiz ofis dışına çıkarmak ve tutmak gibi, daha düşük cezayla sonuçlanabilecek bir suçlamadan yargılandı.

Savcılar, Petraeus’un Afganistan’da komutanlık yaptığı sırada sekiz klasör gizli bilgiyi biyografisini yazan Broadwell’e teslim ettiğini söylüyor. Klasörlerde gizli ajanların listesinin, müttefik ülkelerin savaş stratejilerinin, Başkan Barack Obama ve Ulusal Güvenlik Konseyi’yle yapılan görüşmelerin notlarının yer alması emekli generali zor durumda bıraktı.

Savcılar ayrıca 40 yıllık askerlik tecrübesi olan generalin soruşturmacılara yalan ifade verdiğini, gizli bilgileri Broadwell’e teslim etmediğini söylediğini bildirdi.

Petraeus’un suçunu sonradan kabul etmesinin ardından savcılar 2 yıllık gözetim cezasının yanı sıra kendisinden 40 bin dolar para cezası talebinde bulunmuştu. Ancak yargıç, olayın ciddiyetine dikkati çekerek para cezasını 100 bin dolara yükseltti.

Emekli Orgeneral David Petraeus, davranışlarının yol açtığı skandalın ardından özür dilemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG