Erişilebilirlik

Avrupa'da İslam Karşıtı Eylemlere İlgi Az


Kendilerini ‘Batı’nın İslamlaşmasına karşı vatansever Avrupalılar’ olarak adlandıran Pegida hareketinin, kıta çapında planladığı gösterilere ilgi beklenenin çok altında kaldı.

Çıkış noktası Almanya’nın Dresden kenti olan Pegida,6 Şubat’ı ‘Avrupalı vatanseverler günü’ ilan etmişti. Pegida, Dresden’in yanı sıra Londra, Varşova, Talin, Prag, Graz, Bratislava, Amsterdam ve Birmingham’ın yer aldığı 14 kentte, ‘Avrupa’nın İslamlaşmasına ve mülteci akınına karşı’ sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

Dresden’deki Pegida gösterisine polisin verdiği sayılara göre yaklaşık 8 bin, Pegida’nın iddiasına göre ise 15 bin kişi katılırken, diğer kentlerdeki eylemlere katılanların toplam sayısının 2 bini geçmediği bildirildi. Amsterdam’daki gösteri bomba ihbarı nedeniyle iptal edilirken, Fransa’nın Calais kentinde yaklaşık 150 Pegida taraftarı ırkçının polise taşla saldırdığı haberleri geldi.

Aylardır Almanya’nın gündemini belirleyen sığınmacı kriziyle desteğini artıran Pegida’nın yöneticileri, hareketi Avrupa’ya yaymayı hedefliyor ve bu amaçla diğer ülkelerde İslam ve mülteci karşıtı örgütlerle işbirliği içindeler. Ancak bugünkü katılımcı sayısı Pegida açısından hayal kırıklığı oldu ve planlanan gövde gösterisi başarılı olamadı. Uzmanlara göre de, İslam karşıtlarının Avrupa çapında bir büyük birleşik kitle hareketine dönüşmesi planı tutmadı ve bundan sonra Almanya’daki etkinliklerine yoğunlaşmaları bekleniyor.

Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Özcan Mutlu eylemlere katılımın tahminlerin altında kalmasının sevindirici olduğunu, ancak son yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde ırkçı ve İslam karşıtı bir dalganın oluştuğunun unutulmaması gerektiği görüşünde.

Bu arada Sol Parti tarafından verilen bir soru önergesini yanıtlayan Federal Hükümet, 2015 yılında Pegida’nın gösteri ve katılımcı sayısının büyük oranda arttığını doğruladı. Geride kalan yılın ilk dokuz ayında 95 gösteri yapan Pegida’nın, son üç ayda gösteri sayısı 208’e çıkarken, katılımcı sayısı ise bir kaç ay içerisinde 10 bin dolayından 36 bin’e yükseldi.

Pegida hareketi ile söylemleri benzer olan göçmen karşıtı Almanya için Alternatif AfD partisi ile ilgili bir kamuoyu araştırması da endişeye yol açtı. Buna göre ankete katılan Almanların yaklaşık üçte biri Almanya sınırlarını aşmak isteyen sığınmacıları engellemek için üzerlerine gerekirse ateş açılmasından yana. AfD lideri Frauke Petry’nin bu yöndeki açıklaması Alman siyasetinde tepkilere yol açmış, Yeşiller ve Sol Parti AfD’nin istihbarat birimleri tarafından takibe alınmasını talep etmişlerdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG