Erişilebilirlik

Paul Ryan Kimdir? Nasıl Bir Politikacıdır?


Paul Ryan kimdir? Nasıl bir politikacıdır?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Linki indirmek için
Cumhuriyetçi Kongre üyesi Paul Ryan, Mitt Romney’in yardımcısı olarak ilk kez tanıtıldığında gençlik yıllarından söz etti: “Babam ben gençken öldü. İyi ve efendi bir insandı. Bana söylediği bazı şeyler kafamdan hiç çıkmadı. Bir tanesi, ‘Oğlum, ya sorunun ya da çözümün parçasısın’ demesiydi.”

Romney, genç ama deneyimli Kongre üyesinin ‘bir çözümün parçası’ olduğuna inanıyor: “Enerji ve vizyon sahibi bir politikacı olarak Paul Ryan Cumhuriyetçi Parti’nin aydın bir lideri oldu. Amerika’nın mali sorunlarının, patlamak üzere olan bütçe açığının ve ezici borç yükünün farkında. Eğer yönümüzü değiştirmezsek mali bir felaketle karşılaşacağız.”

Paul Ryan üniversitede iktisat ve siyaset bilimi okumuş.

28 yaşında milletvekili seçilen Paul Ryan halen Kongre’deki 7’inci döneminde. Büyüdüğü ve halen yaşadığı seçim bölgesini temsil ediyor.

“Bu deneyimimi Romney yönetimi sırasında iyi değerlendirmeye kararlıyım.”

Ryan Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı. 42 yaşındaki Kongre üyesi, özellikle devlet harcamalarında kesinti yoluyla bütçeye trilyonlarca dolar kazandırma planı ve yaşlıların yararlandığı devlete ait sağlık sistemi Medicare’de yapmak istediği tartışmalı kesinti önerisiyle tanınıyor.

Paul Ryan geçen yıl Başkan Obama’nın ‘Birliğin Durumu’ konuşmasına muhalefet partisi adına cevap vermişti: “Amerika’nın ‘küçük devlet’ sistemini yeniden oluşturmalıyız. Geçmişte bizi tahmin edilemeyecek düzeyde refaha ulaştıran düşük vergi, makul düzenlemeler ve sağlam bütçe sistemi, daha önce hiçbir ekonomik sistemin sunmadığı kadar yoksullara yardım etmişti.”

Evli ve üç çocuk babası olan Paul Ryan, Katolik. Eşcinsel evliliklere ve kürtaja karşı.

Ryan’ın ideolojisini eleştirenler arasında Başkan Obama da var: “Kongre üyesi Ryan dürüst bir kişiliğe sahip. Bir aile babası. Romney’in sunduğu vizyonu rahatça ifade edebilen iyi bir konuşmacı. Ama ben bu vizyona temelden karşıyım.”

American Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Jennifer Lawless’a göre, Ryan Romney’in seçim kampanyasını dengeleyecek: “Ryan, Cumhuriyetçi Partililerin Romney’de göremediği heyecan ve karizmaya sahip. Muhafazakar özellikleri yalnızca Cumhuriyetçi tabanın desteğini kazanmayacak, aynı zamanda kampanyaya şu ana kadar göremediğimiz bir heyecan katacak.”

Uzmanlara göre, Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Mitt Romney, önseçimlerde diğer rakiplerini geçip adaylığı garantilemesini Ryan’ın kritik bir aşamada kendisine verdiği desteğe borçlu.
XS
SM
MD
LG